Vinetele, un cocktail de vitamine si minerale
Vân?ta este originar? din India ?i Birmania unde cre?te în stare s?lbatic?. Vinetele sunt legume preten?ioase la factorii de mediu, cerând o perioad? c?lduroas? lung? pentru a avea recolte bogate. P?tl?gelele vinete, sunt plante preten?ioase la c?ldur?, ap?, lumin? ?i hran?. Sunt plante preten?ioase, sensibile la frig, culturile putând fi distruse de înghe?urile u?oare, iar vânturile puternice pot produce deprecierea fructelor.
Fructul este o bac? neted?, lucioas?, neagr?-ro?cat sau violet?, având dimensiuni ?i forme variate în func?ie de soi. Pulpa fructului este fraged?, alb-verzui, iar la maturitate fiziologic? galben-albicioas?.
Re?ete pe gustul tuturor
Dac? v-a?i s?turat de salata de vinete cu ulei ?i ceap?, pute?i s? v? impresiona?i invita?ii dac? pe lâng? ulei ?i ceapa ad?uga?i câteva ro?ii t?iate cubulete. Dac? v? place gustul usturoiului, pute?i înlocui ceapa cu un c??el sau doi de usturoi. Pentru un gust deosebit pute?i ad?uga ?i o lingur? de maionez? sau un g?lbenu? de ou. Fie c? e vorba de o toc?ni?? cu vinete, vinete la gr?tar sau la cuptor, umplute cu legume sau de un drob de vinete, ideea este ca aceste legume s? fie coapte sau fierte pentru c? astfel î?i p?streaz? bog??ia de minerale ?i vitamine creându-v? o stare de relaxare ?i binedispozi?ie. Cercet?torii în medicina naturist? au constatat c? vinetele pr?jite pe lâng? faptul c? î?i pierd din propriet??i au efecte d?un?toare asupra danturii. De aceea, este bine s? evita?i prepararea de re?ete cu vinete pr?jite!
Indicatii :
Datorit? propriet??ilor vinetelor (antianemic, laxativ, diuretic, calmant, stimulent hepatic ?i al pancreasului), este indicat? consumarea vinetelor pentru anemie, scrofuloz?, constipa?ie, eretism cardiac, insuficien?? a secre?iei urinare.
Aceste legume nu pot fi consumate crude, dar pot fi g?tite în diverse moduri: sub form? de salat?, fierte la aburi, coapte pe gr?tar, la cuptor, sote, musaca… Din fericire, chiar ?i preparate termic î?i vor p?stra cea mai mare parte a propriet??ilor curative dac? avem grij? s? nu le combin?m cu o cantitate prea mare de ulei sau gr?simi.
Vinetele con?in o palet? larg? de vitamine ?i minerale (A, C, B1, B2, B3, B5, B6, potasiu, fosfor, calciu, sodiu, magneziu, zinc), fiind în acela?i timp legume pu?in calorice: 100 g furnizeaz? doar 18 calorii. Gra?ie bog??iei în fibre, care se «umfl?„ în stomac ?i procur? rapid senza?ia de sa?ietate, vinetele sunt alimentele de care ai nevoie dac? ?i-ai propus s? dai jos câteva kilograme. De asemenea, ajut? persoanele care sufer? de insomnii sau nervozitate: au darul de a calma sistemul nervos gra?ie calciului pe care il con?in.
Vinetele sunt foarte bogate în fibre alimentare. Fierte la aburi ?i eventual f?cute piure, sunt foarte u?or digerabile. Pectinele pe care le con?in stimuleaz? digestia, fiind excelent tolerate de intestin. Mai mult, vinetele se dovedesc eficiente în combaterea constipa?iei deoarece cur??? pere?ii intestinali ?i favorizeaz? astfel eliminarea resturilor alimentare.
24.09.2008. 08:06
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments