Uleiul de palmier – rol protector împotriva cancerului
Calitã?ile nutritive superioare ale uleiului de
palmier l-au transformat într-un ingredient preferat în numeroase feluri de
mâncare. Acesta este bogat în vitaminele A ?i E. Studii recente indicã faptul
cã uleiul ro?u de palmier, bogat în vitamina A este un important supliment în prevenirea deficitului de vitamina A la
copii. Efectul antioxidant al vitaminei E este important pentru sãnãtate
ac?ionând împotriva îmbãtrânirii ?i împotriva cancerului dar ?i în industrie.
Uleiul de palmier pur este uleiul preparat
tradi?ional ?i care î?i pãstreazã nutrien?ii naturali reprezenta?i de caroteni
(precursori ai vitaminei A) ?i tocotrienoli cu efect antioxidant (vitamina E)
având în forma lui orginalã culoarea ro?ie. Se ob?ine din fructele unei specii
de palmier tropical originar din Africa.
Uleiul de palmier este bogat în antioxidan?i!
Are rol protector împotriva îmbãtrânirii celulare, a aterosclerozei, a
cancerului, a artritelor ?i a bolii Alzheimer.
Cea mai bogatã sursã de carotenoizi! Uleiul
ro?u de palmier este considerat cea mai bogatã sursã de carotenoizi cu concentra?ii de 700-1000ppm. Aceasta
reprezintã de 30 de ori mai mult decât con?inutul de carotenoizi al morcovilor.
Important este faptul cã uleiul ro?u de palmier
este una din pu?inele surse alimentare de alfa-caroten, care s-a demonstrat a
avea un afect anticancerigen mai puternic decât beta-carotenul.
Folosirea uleiului ro?u de palmier pentru gãtit are
numeroase beneficii pentru sãnãtate. Reduce riscul apari?ilor trombilor
sangvini ?i al aterosclerozei, reduce nivelul de colesterol din sânge, al
LDL-colesterolului (colesterolul “rãu”) ?i al trigliceridelor, cre?te nivelul
HDL-colesterol (colesterolul “bun”), previne trombozele, ajutã la normalizarea
tensiunii arteriale, protejeazã împotriva unor forme de cancer ?i împotriva
deficitului de vitaminã A. De?i este un acid gras saturat, el face parte dintre
acei acizi gra?i satura?i cu efect benefic asupra organismului, având efect de
îmbunãtã?ire al profilului lipidic. Uleiul de palmier este sursã de calorii
u?or digerabile care nu necesitã cre?terea insulinei din sânge.
Majoritatea uleiurilor, prin expunere ca cãldurã,
luminã sau oxigen î?i pierd calitã?ile. Uleiul ro?u de palmier este protejat
prin con?inutul crescut de antioxidan?i, având o rezisten?ã naturalã la oxidare
?i râncezire.
Compara?ia între uleiul de palmier ?i alte uleiuri
-uleiul ro?u de palmier con?ine mai mul?i
antioxidan?i ?i vitamina E dacât alte uleiuri. -nici un alt tip de ulei nu
con?ine o cantitate mai mare de carotenoizi.
-con?ine un amestec de
acizi gra?i sãnãto?i: 10% acizi gra?i polinesatura?i, 40% acizi gra?i
mononesatura?i, ?i 50% acizi gra?i satura?i, similar cu ?esutul adipos al oamenilor care au o dietã
obi?nuitã,
-rãmâne stabil când este
folosit la gãtit la temperaturi înalte,
-nu este hidrogenat, nu
necesitã pentru procesare solven?i toxici cum este hexanul ?i nu con?ine acizi
gra?i nesãnãto?i de tip “trans”,
-uleiul de mãsline, care
era considerat cel mai sãnãtos ulei pentru gãtit este sãrac în acizi gra?i
polinesatura?i ?i vitamina E, bogat în acizi gra?i mononesatura?i ?i nu este
stabil la temperaturi înalte când este folosit pentru gãtit.
Concluzii:
Uleiul de palmier este un ulei excelent pentru uz
general. Dar de?i este un ulei de calitate foarte bunã, recomandãm
suplimentarea sa cu un aport de acizi gra?i de tip 3-omega care se gãsesc în
uleiul de pe?te, ulei de in, ulei de cânepã, semin?e de in.
11.12.2007. 23:13
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments