Tradiţii de Crăciun


Tradi?ii de Cr?ciun
În ceea ce prive?te Cr?ciunul, exist? trei tipuri de tradi?ii: cele omnivalabile, adoptate în principiu de toat? lumea, cele regionale, adic? tradi?iile pe care le ?inem doar în anumite p?r?i ale ??rii ?i bineîn?eles tradi?iile fiec?rei familii în parte.

De ce s?rb?torim Cr?ciunul pe 25 decembrie?

Se pare c? Iisus nu s-a n?scut în acea dat?, a?a cum credeam cu to?ii, ci biserica a ales data de 25 decembrie ca ?i dat? a celebr?rii Cr?ciunului pentru a eclipsa s?rb?toarea na?terii zeului Mithras, o s?rb?toare p?gân?, care se desf??ura în aceea?i perioad?.

De ce ne s?rut?m sub vâsc?
Legenda spune c? în Scandinavia oamenii foloseau vâscul pentru a o venera pe zei?a dragostei, Frigga. Asociat cu acest? practic?, vâscul a devenit planta cu care ne decor?m casa de Cr?ciun ?i sub care fur?m pupici de la cei dragi.

De ce e Poinsettia considerat? Steaua Cr?ciunului?
Pentru c? planta, originar? din Mexic, era considerat? de localnici ca reprezentativ? pentru Steaua din Betleem, care a condus Magii spre ieslea în care s-a n?scut Iisus. De altfel, ?tia?i c? frunzele ro?ii, mari ale plantei…sunt doar frunze, floarea fiind mic?, galben? ?i ascuns? de frunzele pe care noi le asociem cu Cr?ciunul?


Cine au fost primii care au împodobit brazii de Cr?ciun?
Tradi?ia aceasta se pare c? am mo?tenit-o de la germani, care împodobeau brazii cu flori ?i beteal? de hârtie în preajma Cr?ciunului, atât brazii din fa?a casei cât ?i cei de interior.

Tradi?iile culinare legate de Cr?ciun
T?iatul porcului. Cum s? fie iarn?, iarn? ?i Cr?ciun f?r? t?iatul porcului? În copilarie cu to?ii am participat la t?iatul porcului, acum… cine s? mai ?in? porci ?i cine s? îi mai taie? Important de ?tiut îns?, este cum s? alegem carnea de porc pentru diverse re?ete. Capul ?i picioarele se folosesc indubitabil pentru prepararea “r?citurilor” (piftii). Pieptul porcului are o carne gras?, numai bun? pentru sl?nin? fiart? cu boia, kaiser sau gratare suculente. Burta porcului este folosit? în schimb pentru sl?nina sub?ire, de obicei foarte afumat?, un deliciu al?turi de ceap? ro?ie, dar ?i pentru ciorbe. Pulpa de porc este cel mai des utilizat? pentru prepararea baconului, a sl?ninu?ei afumate dar ?i pentru ni?te fripturi colosale. Antricotul de porc este ideal pentru ?nitele, cotlete ?i fripturi cu os, iar din spatele porcului se prepar? deliciosul mu?chi file.

Turta dulce.
Cel mai probabil, turta dulce este asociat? cu Cr?ciunul pentru c? e atât de condimentat? ?i aromat? încât este pr?jiturica ideala pentru iarn? ?i implicit pentru Cr?ciun.

Nu trebuie s? v? ancora?i de tradi?iile nim?nui ?i nici s? adopta?i tradi?ii de Cr?ciun în care nu crede?i cu adev?rat. Spiritul Cr?ciunului, e mai presus de orice tradi?ie. Pentru majoritatea dintre noi, Cr?ciunul înseamn? Na?terea lui Iisus, ?i un prilej de a ne bucura c? a venit, ne-a înv??at ?i s-a jertfit pentru noi.

Secretele cozonacului de Cr?ciun
Pentru mul?i dintre noi, f?r? aroma cozonacului în buc?t?rie, nu e Cr?ciun. ?i, dac? anul acesta te vei încumeta s? preg?te?ti cozonacul singur(?), ai cu siguran?? nevoie de ni?te sfaturi, pentru c? de acest Cr?ciun cozonacul t?u s? fie punctul de atrac?ie al mesei ?i to?i invita?ii s?-?i cear? re?eta.

1. F?ina pe care o folose?ti trebuie s? fie neap?rat uscat? ?i de bun? calitate.
2. Ou?le trebuie s? fie proaspete. Nu ad?uga în compozi?ie mai multe ou? decât spune re?eta, pentru c? va cre?te mult mai greu cozonacul. Cu cât num?rul de ou? e mai mic, cu atât cantitatea de lapte trebuie s? fie mai mare.
3. Când fr?mân?i coca, ai grij? – ea nu trebuie s? se rup?, ci s? fie elastic?.
4. Ca s? capete un luciu frumos, cozonacii trebuie un?i de dou? ori: o dat? când îi punem în form? ?i o dat? înainte s? îi pui în cuptor.
5. Nu îi ?ine în cuptor mai mult decât trebuie (maximum o or?).
6. Cuptorul nu trebuie s? fie dat prea tare, pentru c?, astfel, se va forma o crust? care împedic? cre?terea cozonacului, iar coca din?untru r?mâne crud?.
7. Cozonacii nu trebuie l?sa?i s? creasc? în form? prea mult pentru c?, dac? sunt l?sa?i s? creasc? prea mult, fermenta?ia trece de limita necesar? ?i apar spa?ii libere în coc?.
8. E bine s? fr?mân?i coca 30 de minute fix.
9. Când la?i cozonacul s? creasc?, ai grij? ca în camera respectiv? s? fie cald. Închide u?ile ?i d? drumul la cuptor, pentru a crea o atmosfera potrivit?.
10.Cozonacii nu se taie calzi!

17.12.2008. 19:07


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password