Totul despre varza

Ziarul Gorjului


Varza este o plantă cu valoare terapeutică ridicată fiind cultivată încă de la începutul epocii de piatră.
Este destul de rezistentă la frig. Are însă nevoie de multă apă Ã…Ÿi lumină. Recoltarea verzei se face când căpăţânile sunt bine îndesate (se verifică prin apăsare cu degetul). Există mai multe feluri de varză: albă, roÃ…Ÿie, creaţă, de Bruxelles, etc.
Ea poate fi folosită cu succes în prevenirea Ã…Ÿi tratarea unui număr extrem de mare de boli, fiind o adevărată farmacie naturală. Este bogată în special în provitamina A, vitaminele C Ã…Ÿi E Ã…Ÿi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor.

Varza este o legumă foarte puÅ£in calorică, ea având în jur de 25 de calorii la 100 de grame de produs. Prin fierbere se pierde cam 30-40 la suta din conÅ£inutul de vitamina C. De asemenea, este foarte bogată ăn vitamina E Ã…Ÿi vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt Ã…Ÿi ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă. Are efect benefic Ã…Ÿi în prevenÅ£ia cancerului de colon, a celui de stomac, dar Ã…Ÿi de plămâni, esofag Ã…Ÿi rect.

ConÅ£inutul în minerale este Ã…Ÿi el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sunt abundente, fiind compuse în majoritate din celuloză Ã…Ÿi hemiceluloza, ceea ce explică Ã…Ÿi anumite intoleranÅ£e intestinale.

Proprietati terapeutice
Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant Ã…Ÿi tonifiant. Este preferabil să se mănânce în stare crudă, pentru a i se păstra intacte proprietatile.
GraÅ£ie conÅ£inutului său bogat în vitamine, săruri minerale Ã…Ÿi clorofilă, varza restabileÃ…Ÿte flora intestinală Ã…Ÿi contribuie la creÃ…Ÿterea numărului de hematii. Este recomandată în: astenii, îmbătrânire prematură, demineralizări, ulcere varicoase, anemie simplă, afectiuni bronho-pulmonare, TBC, ulcer gastric Ã…Ÿi duodenal, colită ulceroasă, angină, laringită, sinuzită, inflamaÅ£ii Ã…Ÿi infecÅ£ii intestinale, abcese, furuncule, antrax Ã…Ÿi complicaÅ£iile acestora, contuzii Ã…Ÿi răni, nevroză, insolaÅ£ii, stări congestive cerebrale, nevralgii, diabet.

Extern, varza se foloseÃ…Ÿte sub formă de cataplasme în entorse, nevralgii faciale, gută, abcese, furuncule, afecÅ£iuni ale gambelor (varice, flebită, arterită) Ã…Ÿi multe altele.
Moarea nu este altceva decât zeama rezultată prin scurgerea verzei murate. Este un extract 100% natural din varză, îmbogăÅ£it cu fermenÅ£i Ã…Ÿi enzime, cu principii active de la plantele aromatice puse în murături, Ã…Ÿi sare.

Recomandările medicinii populare româneÃ…Ÿti, referitoare la acest remediu, nu foarte grozav ca miros, dar extrem de sănătos: constipaÅ£ie, sensibilitate la frig, hipotensiune, digestie dificilă, inapetenţă, afecÅ£iuni febrile.

24.10.2007. 01:28


George 18.01.2009. 20:23

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password