Tot ce trebuie sa stii despre vaccinarea la pisici

Ti-ai marit familia cu un pui de pisica si vrei sa te asiguri ca ii oferi cea mai buna ingrijire? Atunci trebuie sa incepi cu o schema de vaccinare corespunzatoare, iar mai apoi, sa stii cum sa alegi cel mai bun medicament veterinar pe care sa i-l oferi, daca este nevoie.

Animalele sunt foarte vulnerabile la varste fragede, asa ca trebuie sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a avea grija de ele.

Cum sa alegi cel mai potrivit medicament veterinar pentru pisica ta?

Daca la un moment dat observi ca pisica ta nu se simte bine si o ai doar de cateva zile, nu incerca sa-i dai un tratament dupa instructiunile de pe Internet. Mergi cat mai repede la un medic veterinar, care va sti exact ce sa-ti recomande in functie de modul in care se prezinta animalul.

Care sunt principalele tipuri de vaccinuri de care are nevoie pisica ta?

In ceea ce priveste schema de vaccinare la pisici, trebuie sa ai in vedere ca vaccinurile sunt concepute pentru a combate urmatoarele:

  • gripa felina – poate fi cauzata de diversi agenti patogeni, asa cum sunt: virusul herpetic felin sau calcivirusul felin. Despre gripa felina trebuie sa stii ca afecteaza in general ochii, caile respiratorii si gura;
  • virusul panleucopeniei feline – este vorba despre o infectie virala, care este adesea fatala si care poate provoca varsaturi si diaree;
  • virusul leucemiei feline – suprima sistemul imunitar, ceea ce inseamna ca pisica ta se poate infecta, pana devine vulnerabila si la alte boli.

In functie de profilul animalului tau de companie, medicul poate evalua riscurile la care este expus pisoiul, precum si varsta la care il poti vaccina.

Trebuie sa vaccinezi pisoiul imediat dupa nastere?

Raspunsul la aceasta intrebare este negativ, pentru ca in primele saptamani de viata, pisoii sunt protejati de anticorpii pe care i-au primit de mama, dar si prin intermediul laptelului. Perioada critica incepe atunci cand iei puiul de la mama sa, iar pisoiul nu are suficienta putere pentru a lupta singur impotriva virusurilor si a bacteriilor.

Control inaintea vaccinului

Inainte de primul vaccin pe care medicul veterinar il face pisicii tale, el se ocupa de realizarea unui control amanuntit. Mai exact, doctorul de specialitate verifica starea de sanatate a animalului, se asigura ca nu prezinta simptome neobisnuite si ca este suficient de bine dezvoltat pentru a-i face prima injectie.

Cand poate iesi pisoiul afara?

Daca dupa ultimul vaccin crezi ca este deja sigur pentru pisoiul tau sa iasa afara, indicat este sa mai astepti putin. De ce? Vaccinul are nevoie de cateva zile pentru a-si face efectul. Organismul pisoiului trebuie sa proceseze substantele care ii sunt aplicate, iar mai apoi sa le asimileze. Cel mai bine este sa iti scoti animalul de companie afara abia dupa 3 – 4 zile de la ultimul vaccin.

Rapel

In ceea ce priveste rapelul, trebuie sa ai in vedere o injectie impotriva gripei feline, a panleucopeniei feline, dar si a leucemiei. Rapelul trebuie facut atunci cand pisoiul tau implineste un an.

Cunoscand cat mai multe lucruri despre ce presupune un vaccin veterinar la pisici, iti va fi mult mai usor sa ai grija de prietenul tau de companie. Descopera ce produse ai la dispozitie pe site-ul Veteco.com, iar apoi discuta cu medicul veterinar pe care il frecventezi!

Date de contact:

E-mail: office@veteco.ro

Telefon: +40 264 597 008

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password