TINERET / “Studenţiada” la final

Liga Studentilor din Universitatea “Constantin Brancusi”, membru fondator al Uniunii Nationale a Studentilor din Romania si al Forumului Tinerilor din Gorj, a organizat in perioada 27.10 – 02.11.2008 cea de a II-a editie locala a Festivalului National Studentesc “Studentiada”.

Evenimentul a avut o durata de 7 zile (luni-duminica) si s-a desfasurat sub semnul Valorii. Astfel, fiecareia din cele 7 zile i-a fost alocata o tema de interes studentesc, prBogramul Festivalului cuprinzand Ziua Culturii, Ziua Sportului, Ziua Educatiei, Ziua Sanatatii, Ziua Interculturalitatii, Ziua Ecologiei, iar ultima zi a fost dedicata Voluntariatului.

Prima zi a evenimentului, dedicata Culturii, a demarat cu deschiderea oficiala ce a avut loc la Facultatea de Inginerie, cu incepere de la ora 10:00. Alaturi de studenti, au participat reprezentati ai conducerii Universitatii, directorul Asociatiei de Sanatate, Educatie si Familie, reprezentanti ai Directiei de Mediu, ai Autoritatii de Sanatate Publica Gorj, ai Directie Judetene de Tineret Gorj, ai Asociatiei Tineret si Dezvoltare Regionala, precum si reprezentanti ai presei.

Ziua a continuat cu vizite la muzeele din oras, Muzeul Judetean “ Alexandru Stefulescu” si Muzeul de Arta. Studentilor le-a fost asigurat accesul gratuit, in aceasta zi fiind declarata ziua portilor deschise la muzee.

Ora 18:00 a fost programata pentru teatru. Actorii Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” au jucat piesa “Leon si Lena”, studentii savurand din plin aceasta reprezentare.

Ziua Culturii s-a incheiat cu o seara studenteasca, organizata la Clubul Regal. A fost o atmosfera incediara, distractia fiind asigurata prin muzica de calitate, concursuri si premii.

De Ziua Sportului, Complexul Studentesc Debarcader a fost asaltat de studentii inscrisi la cele trei concursuri sportive: tenis de masa, tenis de camp si sah. La tenis de masa s-au intrecut 16 participanti, locul I a fost ocupat de catre Serbanescu Petre Constantin, student in anul IV la Universitatea Titu Maiorescu, filiala Targu Jiu, locul II – Belgun Ionut Valentin, student la Facultatea de Inginerie, anul III, iar pe locul III s-a plasat Tistea Madalin, student in anul I la Facultatea de Stiinte Economice. Concursul de tenis de camp s-a desfasurat pe noua baza sportiva a Complexului Studentesc intre 8 participanti, locul I fiind ocupat de catre Tarhat Adrian, student al Facultatii de Inginerie in anul II, locul II – de catre Garju Dragos, student in anul II la aceeasi facultate, iar locul III de catre Constantinescu David, student in anul I la Facultatea de Stiinte Economice.

La concursul de sah au participat 12 studenti, pe locul I s-a plasat Stancu Andreas, student in anul II la Universitatea Titu Maiorescu, filiala Targu Jiu, locul II i-a revenit studentului din anul IV de la Facultatea de Inginerie, Maxim Serghei, iar locul III a fost ocupat de catre Ceausescu Alin, student in anul II la Facultatea de Atiinte Economice, anul II, UCB.

Alti 40 de participanti si zeci de suporteri au facut clubul Keops neincapator, acolo desfasurandu-se concursul de biliard. De aceasta data, studentii anului I au avut intaietate. Pe locul I s-a plasat studentul Facultatii de Stiinte Economice a UCB, Ciortea Constantin, locul II i-a revenit lui Gavanescu Alexandru, iar locul III a fost ocupat de catre colegul acestuia, Vaileanu Claudiu.

Ziua Sportului s-a desfasurat intr-o atmosfera deosebita, iar in continuarea acesteia, sambata si duminica, la Liceul cu Program Sportiv, s-a desfasurat un campionat de fotbal la care au participat 10 echipe formate din studenti ai UCB. Locul I a fost obtinut de catre echipa Huracan, locul II – Echipa Party Poker, iar pe locul III s-a plasat de echipa Cormoranii. Surpriza campionatului a fost meciul amical dintre echipa profesorilor de la Facultatea de Inginerie si Facultatea de Stiinte Juridice, meci in care inginerii au batut juristii.

Miercuri, 29 octombrie, de Ziua Educatiei, s-au derulat doua dezbateri de maxima importanta. Facultatea de Stiinte Juridice a gazduit dezbaterea cu tema ”Procesul Bologna – o schimbare care te priveste”, invitatul special al acesteia fiind purtatorul de cuvant al ARACIS, domnul Mihai Floroiu. Domnia sa a avut menirea de a explica studentilor despre ceea ce inseamna sistem de invatamant bazat pe Sistemul Bologna, semnificatia si importanta Sistemului European de Credite Transferabile, mobilitatea de studenti.

Cea de-a doua dezbatere a avut loc la Facultatea de Litere si Stiinte Sociale. Aici invitatii, impreuna cu studentii, au aratat care este ”Drumul spre o angajare reusita”. Reprezentanti ai AJOFM si ai BCR au explicat studentilor cum se completeaza corect un CV, cum sa se prezinte la un interviu, care sunt locurile disponibile si ce ar trebui sa faca pentru a putea obtine un loc de munca.

Seara a fost dedicata bunei dispozitii, locatia fiind aceeasi – Club Regal. Petrecerea a fost pe masura, acolo s-au desfasurat concursuri cu premii, a fost muzica buna si distractie maxima, propice unei adevarate seri studentesti.

Ziua de joi a fost dedicata Sanatatii. Liga Studentilor, in colaborare cu 7 gradinite din Targu Jiu si scoala generala nr.13, au organizat un mars antitutun prin care s-a urmarit atragerea atentiei asupra efectelor negative ale acestui viciu ce afecteaza atat organismul fumatorului, dar si al nefumatorilor. Cei peste 40 de copii cu varsta cuprinsa intre 5 – 10 ani au purtat costume, special confectionate cu aceasta ocazie si au scandat mesaje antitutun. „Noi copiii ne dorim sanatos ca sa traim!”, „Daca ma vrei sanatos, arunca tigara jos!”, „Avem si noi dreptul sa respiram, nu ne intoxicati cu tutun”, „Mama, tata nu fumati, langa mine mult sa stati ”, sunt doar cateva dintre mesajele transmise de copii tuturor fumatorilor. Pentru a se face auziti, micutii au parcurs o distanta considerabila, plecand de la Teatrul de Vara, au trecut prin Parcul Central, punctul final fiind localizat in fata Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

In acelasi timp, LSUCB, in colaborare cu Autoritatea de Sanatate Publica Gorj, Asociatia de Sanatate, Educatie si Familie si Crucea Rosie, filiala Gorj au desfasurat diverse campanii sanitare: anti SIDA, anti drog, de prevenire a cancerului de col uterin si a cancerului mamar. La cortul amplasat in centrul orasului, cei interesati au putut sa-si masoare tensiunea arteriala, indicele de grasime si de masa corporala.

„De Ziua Interculturalitatii, Liga Studentilor, impreuna cu Universitatea “Constantin Brancusi” si Cosiliul Judetean Gorj, au organizat pentru studentii universitatii o excursie gratuita la Sibiu. 230 de studenti au avut ocazia sa reintalneasca cultura orasului Sibiu; s-a vizitat Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale “Astra”, Palatul Brukenthal, Pasajul Scarilor, Podul Mincinosilor, Biserica Evanghelica si alte obiective turistice.

In data de 1 noiembrie 2008, de Ziua Ecologiei, Liga Studentilor din UCB, impreuna cu studentii UCB si in colaborare cu 12 scoli generale din Targu –Jiu, au desfasurat o actiune de ecologizare in zona adiacenta Casei Memoriale ”Constantin Brancusi” din localitatea Hobita.

Obiectivele acestei actiuni au fost colectarea deseurilor si refacerea mediului acestei minunate zone, educarea si informarea participantilor privind protectia mediului. La aceasta actiune au participat 200 de elevi din clasele V – VIII si a fost posibila datorita contributiei Universitatii “Constantin Brancusi”, Cosiliului Judetean Gorj, Agentiei de Protectie a Mediului Gorj, precum si a Primariei Pestisani.

La finalizarea actiunii, toti participantii au vizitat Casa Memoriala „Constantin Brancusi”.
Actiuni dedicate zilei Ecologiei s-au desfasurat si in localitatea Turcinesti. Aici, la initiativa LSUCB si cu sprijinul Universitatii “Constantin Brancusi”, Primariei Targu – Jiu, Agentiei de Protectie a Mediului Gorj, Ocolului Silvic Targu Jiu, 200 de elevi din 12 licee din oras si studenti ai UCB, au plantat 1200 de puieti.

La aceasta actiune au participat si rectorul Universitatii „Constantin Brancusi”, domnul Adrian Gorun, directorul Agentiei de Protectie a Mediului Gorj, domnul Ion Fometescu si domnul deputat de Gorj, Victor Ponta, personalitati gorjene care, la randul lor au plantat cate un pom, aratandu-si preocuparea pentru protectia mediului si pastrarea spatiului verde.

Dupa finalizare, participantii au vizitat Muzeul Satului de la “Curtisoara”.

Ultima zi a Festivalului a fost dedicata Voluntariatului. Cu aceasta ocazie reprezentanti ai diverselor organizatii nonguvernamentale s-au reunit la ”Cafeneaua ONG-urilor” pentru a discuta despre evenimentele, proiectele si actiunile de tineret desfasurate in anul 2008, despre strategia locala si judeteana de tineret pentru anii 2009-2013, s-au propus diverse planuri comune de actiune si s-au adus argumente in favoarea calitatii de voluntariat.

La aceasta intalnire au participat reprezentanti ai Asociatiei Tineret si Dezvoltare Regionala, Asociatiei Regionale de Dezvoltare Rurala, Consiliului Judetean al Tinerilor,
Asociatiei Euro – House Bustuchin, Asociatiei pentru Sanse Egale, Asociatiei Tineri fara Frontiere, Asociatiei pentru Sport, Turism si Ecologie „Hai – Hui”, Uniunii Nationale a Tinerilor Basarabeni, Asociatiei Pro Vertical si ai firmei de consultanta Euroeffective.

Studentiada a oferit un spatiu special pentru invatarea pluralitatii culturale. Astfel in cadrul serii interculturale ” Traditia de langa noi” reprezentanti ai minoritatilor etnice din Gorj si-au prezentat traditiile si obiceiurile ce-i reprezinta.

Sub indrumarea domnului Dan Vaduva, secretar general al Uniunii Rromilor Crestini din Romania, 20 de copii rromi ne-au delectat privirile cu dansuri traditionale tiganesti. Studentii UCB, originari din Republica Moldova, au prezentat imagini, un scurt istoric al tarii lor si cateva personalitati de peste Prut, acelasi lucru facandu-l si reprezentantul etniei maghiare, Tibor Szigmund.

Ansamblul de dansuri populare ” Braulet” din Balesti, sub conducerea domnului Nicolae Lazaroiu, a prezentat dansurile populare specifice Gorjului.

Festivalul s-a incheiat cu o minunata seara studenteasca, organizata la Complexul Studentesc Debarcader distractia si buna dispozitie fiind si de aceasta data la cote maxime.
Festivalul National Studentesc ”Studentiada” a oferit o gama larga de activitati, imbinand utilul cu placutul si a creat o ambianta propice dezvoltarii comunicarii intre studenti si a unor relatii de cooperare de lunga durata.

07.11.2008. 09:53


Acest articol n-are nici un comentariu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password