Şofranul – cel mai scump condiment din lume

?ofranul este o plant? mediteranean?, din care se poate extrage condimentul ?ofran, uleiuri aromatice, precum ?i numeroase alte substan?e cu utiliz?ri în medicin? ?i alimenta?ie.

Partea folosit?

Pistilul (partea central? a florii, organul sexual feminin). Sunt necesare aproximativ 150.000 de flori pentru un kilogram de ?ofran uscat ?i de obicei, e nevoie de 2.000 metri p?tra?i pentru un kilogram de recolt?.

Crocus (brându?a) ornamental înflore?te toamna ?i cre?te în climaturi calde. Atinge 15 cm în?l?ime ?i are frunze lungi ?i sub?iri. Florile albastru-violet con?in pre?ioasele pistiluri proeminente portocalii, parfum foarte intens, usor amar la gust. Prin cufundarea în ap? cald? se ob?ine o solu?ie galben-portocalie.

Datorit? aromei intense ?i propriet??ilor colorante, pentru g?tit e nevoie de cantit??i foarte mici de ?ofran. Cheia este s? fie distribuit uniform în mâncarea preparat?. Este indicat s? fie pus în ap? fierbinte – un vârf de cu?it la o can? este de ajuns pentru a crea gustul ?i culoarea dorite.

Frumoasele sale flori nu produc semin?e; nu se poate înmul?i decât prin bulbi.

Ast?zi, ?ofranul este cultivat din vestul Mediteranei (Spania) pân? în India. Cei mai mari produc?tori sunt Spania ?i India, împreun? dând mai bine de 80% din produc?ia mondial?, care este de aproximativ 300 t pe an.

În Europa, produc?ia de ?ofran se limiteaz? aproape exclusiv la Mediteran?; ?ofranul spaniol este în general considerat cel mai bun. Cantit??i mai mici se recolteaz? în Turcia ?i India. ?ofranul de Kashmir (India) are o reputa?ie deosebit de bun?, dar nu se g?se?te aproape deloc în afara Indiei.

?ofranul este cel mai scump condiment din lume (orice sub 4 Euro pe gram este suspect de ieftin). În ??rile produc?toare pre?ul este, desigur, mult mai mic (a zecea parte). Aroma ?ofranului este unic?, ?i nu exist? substitut pentru el. Exist? probabil mai multe alte plante care pot colora mâncarea în galben sau
portocaliu; cu toate acestea, nici unul din ele nu are parfumul hipnotic al ?ofranului adev?rat. Ochiul poate fi p?c?lit, dar nu ?i papilele gustative. Pentru a fi siguri de calitate, sofranul trebuie cumparat întreg; nici un comerciant care se respect? nu vinde ?ofran pisat.

În doze mari, ?ofranul are calitati toxice. Din cauza pre?ului ridicat ?i a cantit??ilor minuscule folosite la g?tit, otr?virea accidental? cu ?ofran este foarte rar?.

Studiile au ar?tat c? are calit??i similare cu cele ale hormonilor sexuali. Dac? vrei s? î?i conservi reputa?ia, ai grij?: consumul excesiv duce la un râs de necontrolat.

Orez cu ?ofran
* 1/2 lingur? de ?ofran;
* 2 linguri de ulei vegetal (unt, margarin?);
* 1-2 cepe mari, t?iate fin;
* 1 1/2 ce?ti de orez , nefiert;
* 8 cui?oare;
* 1 linguri?? de sare;
* 1/2-3/4 linguri?? piper negru (dup? gust).

Indica?ii:

Înmuia?i sofranul în jum?tate de cea?c? de ap? fierbinte, timp de 20-30 minute. Între timp, sota?i ceapa în ulei pân? devine sticloas?, apoi pune?i-o deoparte. Cl?ti?i orezul în ap? rece pan? când apa r?mâne curat?, ?i l?sa?i-l s? se scurg?.

Pune?i orezul ?i ceapa într-o tigaie ?i ad?uga?i jum?tatea de cea?c? de ap? cu ?ofran, împreun? cu 2 1/2 ce?ti ap? fierbinte, cui?oarele, sarea ?i piperul. Amesteca?i.

Aduce?i la temperatura de fierbere pe foc potrivit, apoi reduce?i temperatura, acoperi?i ?i l?sa?i la foc mic pân? când orezul este fiert (cam 15-20 minute).

Dac? a mai r?mas ap?, scurge?i-o. Pute?i servi cu boabe de maz?re ca garnitur?.

14.11.2007. 01:19


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password