SFINŢII ARHANGHELI MIHAIL ŞI GAVRIL

Ziarul Gorjului

SfinÅ£ii Arhangheli sunt îngeri cu aripi Ã…Ÿi săbii care iau sufletele oamenilor atunci când aceÃ…Ÿtia mor Ã…Ÿi le conduc pe lumea cealaltă, în rai sau în iad, în funcÅ£ie de păcatele fiecăruia.

Sf. Arhanghel Gavriil este cel care a dat Maicii Domnului vestea naÃ…Ÿterii pruncului Iisus Ã…Ÿi tot el este cel care stăpâneÃ…Ÿte ciuma, ca Ã…Ÿi Sf. Haralambie.
Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiÅ£iile româneÃ…Ÿti. El este cel care ia sufletele oamenilor, stând la capătul bolnavului dacă acesta va muri Ã…Ÿi la picioare, dacă acesta va scăpa de boală Ã…Ÿi va continua să trăiască. Din cauza faptului că este mai tot timpul plecat, Sântul nu stă în Rai decât de Vinerea Mare Ã…Ÿi de PaÃ…Ÿte.
După o legendă, Mihail ar fi fost iniÅ£ial un om simplu, căsătorit cu o fată frumoasă pe nume StăncuÅ£a. După căsătorie însă, fata s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de aceasta, Dumnezeu l-a făcut sfânt. Se zice că sfântul Ã…Ÿi-ar fi pierdut un ochi în timpul unor certuri cu StăncuÅ£a. De aceea, moartea ar fi pe jumătate oarbă, luând Ã…Ÿi sufletele unor oameni mai tineri.

O altă legendă spune că Sf. Mihail ar fi fost iniÅ£ial un slujitor al diavolului, iar Sf. Petru încerca să îl atragă de partea sa. Mihail însă continua să refuze, întrucât nu se considera demn de aceasta. ÃŽntr-o zi însă, în timp ce sfântul se afla la scăldat împreună cu diavolul, Dumnezeu a înghetat apa. Mihail a încercat să zboare, dar diavolul a spart gheaÅ£a sub care rămăsese prins Ã…Ÿi a încercat să îl aducă înapoi. A fost însă trăznit de Sf. Ilie Ã…Ÿi astfel Mihail a ajuns de-a dreapta lui Dumnezeu, devenind primul sfânt.
Tot Sf. Arhanghel Mihail este cel care are putere asupra Soarelui Ã…Ÿi Lunii, pe care le eliberează atunci când sunt furate de diavoli. Puterea sa se întinde Ã…Ÿi asupra soÅ£iei lui Scaraotchi, Mamarca, care vrea să trimită tot gerul pe pământ. Sf. Mihail însă nu o lasă, slobozindu-l încetul cu încetul. Ziua SfinÅ£ilor Mihail Ã…Ÿi Gavril mai este cunoscută Ã…Ÿi drept Vara Arhanghelilor pentru că vremea se încălzeÃ…Ÿte, ce-i drept, pentru o scurtă perioadă.

Sf. Mihail este Ã…Ÿi patronul Å£iganilor Ã…Ÿi tot el este cel care se va lupta cu diavolul atunci când va veni sfârÃ…Ÿitul lumii.
ÃŽn sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se face pomană pentru morÅ£i, iar în ziua de 8 noiembrie este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, întrucât aceasta îi va fi lumină pe lumea de dincolo. Nu se lucrează deloc în această sărbătoare, căci cei ce vor lucra se vor chinui rău înainte să moară.

Tot în această zi se amestecă berbecii cu oile, în scopul împerecherii. Se pregăteÃ…Ÿte Ã…Ÿi o turtă care se aruncă între oi Ã…Ÿi dacă aceasta cade cu faÅ£a în sus, este un semn că oilor le va merge bine atunci când vor făta.

B.T.E.

07.11.2007. 00:12


spir manuela 18.01.2014. 11:32

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password