Secretele bunicii pentru murături în oţet
Pentru saramur? cu o?et, apa se înc?lze?te pân? d? în clocot, apoi se adaug? sarea (50 g la 1 litru de lichid) dizolvat? în ap? ?i se fierbe pân? se dizolv? bine; se toarn? o?et de 9 grade din vin, se mai las? s? fiarb? în 2-3 clocote, se r?ce?te sau nu, în func?ie de re?et?, ?i se strecoar? printr-un tifon dublu.
– În o?et se pot conserva tot felul de legume, dar în primul rând castrave?i, gogo?ari, p?tl?gele verzi, ciuperci. Se folose?te numai o?et de calitate. Mur?turile în o?et se pot prepara ?i cu un o?et mai slab, în acest caz borcanele trebuie închise ermetic ?i sterilizate prin fierbere. Mur?turile în o?et (în care s-a turnat pu?in o?et pentru a le da gust), sterilizate, sunt prielnice s?n?t??ii ?i se p?streaz? un timp mai îndelungat.
– Substan?ele indicate pentru conservarea legumelor cum sunt sarea ?i o?etul din vin ?i de fructe, folosite cu m?sur?, nu sunt d?un?toare s?n?t??ii. În lichidul de umplere a borcanelor este bine s? se adauge zah?r ?i mai ales miere de albine, iar o?etul se va dilua în propor?ie de 1/3 cu ap?.
– Dup? ce legumele s-au op?rit, s-au r?cit în vas cu ap? rece ?i s-au scurs într-o sit? sau strecur?toare, se a?eaz? imediat în borcan, alternându-se cu celelalte conservante ?i condimente.
– Legumele, condimentele ?i conservantele se a?eaz? în borcan cu o lingur? de lemn op?rit?, care nu a fost folosit? la g?tit. Legumele nu se înghesuie în borcan. Castrave?ii se a?eaz? vertical, unul lâng? altul. Peste ultimul strat de conservante se a?eaz? în cruce dou? scânduri sau dispozitivul special din plastic. Apoi se pune o pânz? curat? ?i o greutate, toate foarte bine sp?late ?i op?rite.
15.10.2008. 00:18
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments