S-a înființat Federaţia Tinerilor Fermieri din România
S-a înființat Federaţia Tinerilor Fermieri din România
Aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri fermieri, din 21 de judeţe ale ţării, alături de reprezentanţi ai Guvernului, Comisiei Europene şi ai organizaţiilor europene de profil, au participat, vineri, la Sibiu, la întâlnirea de constituire a Federaţiei Tinerilor Fermieri din România, organizată de Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
Federația Tinerilor Fermieri din România își propune să devină reprezentantul oficial al sectorului agricol tânăr și inovator constituind, totodată, și factorul de dialog social instituționalizat în relația cu instituțiile publice centrale, locale și europene, astfel ca reglementările legale emise de acestea să favorizeze realizarea obiectivelor, proiectelor și intereselor armonizate ale membrilor săi.
În cadrul conferinţei, au fost dezbătute problemele importante din agricultura românească, cu accent pe întinerirea şi modernizarea agriculturii, proiectelor şi programelor interne şi europene pentru tinerii fermieri, precum şi sprijinul financiar acordat acestora.
S-a ales un Consiliu Director, format din reprezentanţi ai tinerilor fermieri din 19 judeţe, preşedinte interimar pentru un an fiind ales Andrei Haschi, care este şi directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din Harghita, iar director executiv Cleo BALTAC, actualul director F.N.P.A.R.
“Rolul meu ca preşedinte este să aducem, pentru început, această asociaţie în Uniunea Europeană, să aderăm la CEJA – Consiliul European al Tinerilor Fermieri şi să fim egali cu toţi fermierii din Europa”, a declarat Andrei Haschi
’’Mesajul meu este punctual si v-as mentiona 3 obiective care pot constitui baza activitatii viitoare a F.T.F.R.
– Asocierea – singura posibilitate de conlucrare si comunicare cu Europa,
– Asigurarea accesului tinerilor fermieri la informatii, programe si fonduri,
– Colectarea, fundamentarea si impunerea obiectivelor federatiei in politica agrara interna si europeana.
In acest sens am convingerea ca dam dovada de angajare si de responsabilitate in prefigurarea structurii de conducere provizorie a federatiei, astfel incat sa nu-i dezamagim pe cei care ne-au acordat aceasta incredere’’ a declarat Cleo BALTAC
“Ne întâlnim cu foarte multe probleme, toţi cei care facem agricultură, de la tânăr la bătrân. De azi ne propunem ca într-adevăr viitorul agriculturii să intre pe făgaşul agriculturii europene prin care tinerii, viitorul, să îşi spună cuvântul, să poată să facă politici agrare europene. Scriptic, suntem în Europa, dar faptic suntem foarte departe. Dacă toate ţările europene au organizaţii de tineret puternice, care decid viitorul agriculturii, România nu are aşa ceva. Apar pe hârtie una, două, trei organizaţii făcute pe interese de grup sau personale. Ce vrem să facem împreună cu colegii din Ungaria, Polonia, să intrăm în circuitul european, să dăm puterea tinerilor agricultori să îşi creeze singuri viitorul. (..) Trebuie ajutaţi, sprijiniţi, dar nu trebuie îndrumaţi, nu vrem să fim mentori, să le spunem pe ce drum trebuie să meargă, ci trebuie să le creem condiţiile să se poată organiza, iar ei vor şti ce vor’’ a precizat presedintele FNPAR Viorel MATEI
Europarlamentarul Norica NICOLAI a declarat, la eveniment, că va organiza, în luna octombrie, la Bruxelles, o conferinţă la care va invita reprezentanţii noii federaţii constituite.
“Fără să pretind că sunt un specialist în domeniu, din punctul de vedere al riscurilor, îmi dau seama că următoarele riscuri vor fi cele care ţin de poziţia noastră economică şi socială şi printre ele riscul alimentar devine din ce în ce mai pregnant. Mă bucur de această iniţiativă, accesul dumneavoastră într-o economie din ce în ce mai competitivă nu se poate realiza decât îmrepună. (…) În urmă cu zece zile am discutat cu comisarul european Dacian Cioloş, la Bruxelles, şi îmi spunea că trebuie să facem ceva în mod deosebit pentru România, dar statutul lui nu îi permite acest lucru. Va trebui să găsim formule pe noua politică agricolă, să vă promovăm şi să vă deschidem apetitul antreprenorial spre acest domeniu de succes. (…) Am hotărât ca în acest an să găzduiesc o conferinţă la Bruxelles pe tema politicilor agricole comune, în care conducerea voastră va fi invitată şi acolo vă veţi întâlni cu specialişti în domeniu, cu preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi, în al doilea rând, ce mai pot face este să vă ajut să vă asociaţi cu foarte multe organizaţii identice din ţările membre”, a spus europarlamentarul..
În acest moment nu pot fi ajutaţi tinerii fermieri. Încercăm un prim sistem de organizare a lor, pentru că este greu să îi identifici şi ei să găsească oportunităţi. Ceea ce se încearcă aici, este o chestiune care trebuia încercată de mulţi ani. (…) Unde se discuta de 5-600 de participanşţi, în sală sunt doua sute. Agricultura este într-o totală dezorganizare economică. Ceea ce face Ministerul Agriculturii este paralel cu ceea ce se întâmplă în agricultură, pentru simplul motiv că agricultura este sută la sută privată’, a criticat Adrian RADULESCU.
15.05.2012. 15:27
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments