Rusia taie din nou gazul României

Rusia taie din nou gazul României

Rusia strânge şi mai mult robinetul la gazele livrate România. Gazprom a tăiat gazele cu 14%, după ce joi ruşii au scăzut cu 15% faţă de cantităţile normale, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Oficialul guvernamental dă însă asigurări că România nu va avea de suferit pentru că importurile din Rusia reprezintă doar o mică parte din consumul zilnic.

Importurile de gaze ruseşti echivalează în acest moment cu consumul actual al unui oraş precum Botoşani sau cu consumul CET Timişoara, astfel că reducerea livrărilor din Federaţia Rusă are un impact foarte mic, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

“Importurile de gaze din Rusia sunt în prezent la circa 0,14 milioane metri cubi pe zi. Concret, acesta este consumul actual total al unui oraş ca Botoşani sau consumul actual al CET Timişoara. Vorbim aşadar despre un impact foarte mic al reducerii importurilor de gaze ruseşti’, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, consumul actual total al României este de 25,5 milioane metri cubi pe zi, în timp ce producţia noastră internă de gaze naturale este de 31 milioane metri cubi pe zi.

“Volumul de gaz aflat deja în capacităţile de stocare este de aproximativ 2,8 miliarde metri cubi, cu aproximativ 1 miliard metri cubi mai mult decât obligaţia legală de stocare”, a adăugat Nicolescu.

La începutul acestei luni, ministrul s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, Oleg Malginov, întâlnire la care au participat şi reprezentanţi ai Transgaz.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti nu a confirmat faptul că nu vor mai avea loc reduceri în livrările de gaze ruseşti către România, a anunţat la momentul respectiv Departamentul pentru Energie.

“Reamintim că au existat în ultima perioadă mai multe intenţii anunţate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrărilor de gaze naturale către România. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singură astfel de intenţie s-a şi materializat într-o reducere efectivă a livrărilor. În urma întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situaţia nu va continua în acelaşi registru”, se arată în comunicat.

O zi mai târziu, ruşii au întrerupt din nou livrările, cu 13%. De asemenea, miercurea trecută, Gazprom a anunţat o reducere de 18% a livrărilor.

Departamentul pentru Energie a susţinut în repetate rânduri că populaţia nu va fi afectată în niciun fel de aceste reduceri, chiar dacă ruşii sistează total livrările până la primăvară.

rtv.net

10.10.2014. 05:17


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password