Prunul, sursă de tradiţii culinare
Adaptabil la condi?ii diferite de clim? ?i sol, nepreten?ios, prunul este cultivat de la câmpie pân? la poalele mun?ilor. De-a lungul timpului el a ajuns s? constituie unul din mijloacele de existen?? ?i surs? de tradi?ii culinare pentru ??ranii români.
România este ?ara cu cea mai mare produc?ie de prune din Europa.
Zemoase ?i cu o culoare unic?, prunele au o întrebuin?are diversificat?, putându-se consuma: proaspete, deshidratate, conservate sub form? d e gemuri, dulce?uri, compoturi, jeleuri, ca ?i component pentru lichioruri ?i mai ales pentru ob?inerea celebrei ?uici române?ti;
În compara?ie cu alte fructe, au o valoare nutritiv? foarte ridicat? datorit? con?inutului mare de zah?r. Datorit? vitaminelor pe care le con?in (A, B1, B2, C, PP), a mineralelor (potasiu, calciu, fier ?i sodiu), prunele sunt o surs? de s?n?tate, important? pentru organism de substan?e nutritive.
Beneficii multiple
În stare proasp?t? prunele:
– este bine s? se consume cu jum?tate de or? înaintea meselor principale, sub form? de suc;
au calit??i energizante datorit? zaharurilor pe care le con?in, din acela?i motiv fiind stimulente pentru sistemul muscular ?i pentru activitatea celulelor sistemului nervos;
– sunt surse naturale de vitamine ?i minerale, ajutând la eliminarea toxinelor din organism ?i la combaterea oboselii ?i anemiei;
– sunt cei mai buni alia?i ai tranzitului intestinal, stimulând ?i normalizând atât tranzitul intestinal cât ?i volumul ficatului, crescând astfel rezisten?a organismului;
– pentru tratarea obezit??ii, hipertensiunii arteriale ?i a artero-sclerozei, se recomand? cure de 3 zile, în care se consum? restrictiv numai prune.
În stare uscat?:
– î?i p?streaz? mult timp propriet??ile, având capacitatea de a cre?te nivelul hemoglobinei;
pentru ten ?i detoxifiere, se face o cur? de 4 zile de prune uscate, de mai multe ori pe parcursul unui an.
Pentru efectele diuretice ?i laxative sunt necesare 8-10 prune, consumate ca atare diminea?a pe stomacul gol, sau se face un decoct din 6-7 prune uscate, puse într-o can? c?ldu??, în care s-a stors ?i o l?mâie.
Datorit? gustului lor delicios, prunele sunt fructe foarte folosite în cofet?rie ?i patiserie, v? oferim câteva re?ete delicioase.
20.08.2008. 08:16
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments