Proiectul Becoming more human

TINERETIn perioada 20-30 iulie 2008 se desfasoara in Krushevo, Macedonia, proiectul “Becoming more human” , acesta fiind coordonat de ONG-ul “Young Mountaineers” din Macedonia, Asociatia Tineret si Dezvoltare Regionala fiind partener in acest exchange care reuneste 30 participanti din Bosnia, Kosovo, Bulgaria, Latvia, Romania, Macedonia. 

Proiectul este impartit in doua parti, prima parte desfasurandu-se intre 20-22 iulie, perioada destinata ultimelor pregatiri si constand in participarea reprezentantiilor organizatiilor partenere, ATDR fiind reprezentat de presedintele organizatiei, Catalin Cornea si Mariana Cornea, secretar general ATDR. Cea de-a doua parte a proiectului are loc in perioada 22-30 iulie si Romania va fi promovata de cei 5 participanti din partea ATDR. Este vorba de Dragos Drumen si Chiliban Simona din Targu-Jiu si Cristina Epure, Simion Elena si Cristina Baraganescu din Valcea. 

Tema proiectului este de a incuraja tinerii sa invete mai mult despre ceea ce inseamna Uniunea Europeana si despre beneficiile oferite de aceasta in viata de zi cu zi, despre rolul lor de a dezvolta o Europa in care egalitatea, toleranta si cooperarea sunt pe primul loc in dezvoltarea individuala sociala prin actiuni-mesaje de grup ca: teatru, muzica, prezentari de moda, prezentari power point. 

Acest proiect este o urmare a proiectelor “Make Sure the Change Happens” si “A Chance to Change, A Change of Chances” desfasurate in Targu-Jiu in perioada aprilie-iunie 2008 de catre ATDR si la care organizatia “Young Mountaineers” din Macedonia au fost parteneri. Toate cele trei proiecte sunt desfasurate sub sigla Programului Tineret in Actiune, finantat de Comisia Europeana. 

Astfel, proiectul “Make Sure the Change Happens!” a reunit 27 de tineri din 10 tari: Romania, Polonia, Ucraina, Israel, Franta, Armenia, Macedonia, Spania, Portugalia, Suedia si a avut ca tema lupta impotriva discriminarii cu sprijinul mass-mediei ca voce a generatiei tinere. Pe parcursul proiectului tinerii au prezentat situatia discriminarii in tarile lor, incercand in acelasi timp sa gaseasca puncte comune in lupta impotriva discriminarii.  

Unul din momentele deosebite ale activitatilor a fost vizita la Facultatea de Drept a Universitatii Constantin Brancusi unde dl prof. Nicolae Branzan s-a intretinut cu participantii, impartasindu-le experinte legate de subiectul proiectului: discriminarea. 

 Proiectul “A Chance to Change, A Change of Chances” este un modul de formare pentru 32 tineri care au lucrat, lucreaza sau vor lucra cu tineri si copii cu posibilitati reduse. In cadrul proiectului participantii din peste 10 tari ( Israel, Azerbaijan, Albania, Egipt, Franta, Estonia, Turcia, Grecia, Slovenia, Bulgaria, Moldova, Romania) au dobandit cunostinte si aptitudini necesare pentru a sprijini si a implementa proiecte pentru tinerii cu posibilitati reduse.

Formatori din Franta si Romania au creat “spatiile” necesare pentru discutii privitoare la diferitele forme de excluziune sociala existenta in fiecare dintre tarile participante si despre rolul lucratorului de tineret/lucratorului social in includerea tinerilor cu sanse reduse in diverse proiecte si programe. 

 In mod particular, unul dintre obiective este sa stimulam creativitatea participantilor in promovarea, sprijinirea si initierea de activitati pentru tinerii proveniti din medii mai putin privilegiate din punct de vedere educational, socio-economic, cultural, geografic sau tineri cu dizabilitati. 

Scopul proiectului este cresterea capacitatii participantilor de a lucra si a propune proiecte care sa aiba ca grup tinta tinerii cu posibilitati reduse. 

Folosind Invatarea Experientiala, contextul intercultural si dand valoare diversitatii culturale, vom incuraja descoperirea de noi metode si instrumente pentru prevenirea excluziunii sociale si elaborarea de proiecte in cadrul programului “Tineret in Actiune”.  Activitatile s-au desfasurat atat in Targu Jiu cat si la Tismana, pe parcursul manifestarilor tinerii avand deasemenea posibilitatea sa viziteze unele obiective turistice din judetul nostru cum ar fi: Ansablul sculptural din Targu-Jiu, Pestera Muierii, Manastirea Tismana.

16.07.2008. 00:44


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password