Pretul carbunelui va ajunge la noi recorduri: Cum va fi afectata Romania?

Pretul carbunelui va creste semnificativ in acest an, din cauza inundatiilor din Australia, sunt avertismentele ce vin la nivel international.

Estimarile arata ca aceasta situatie va duce la cresterea pretului cu cel putin 20%, caci Asutralia este cel mai mare exportator mondial de carbune si orice dezechilibru in productia sa interna va da peste cap pietele internationale.

Totusi, inundatiile ar putea fi un simplu pretext pentru aceasta scumpire, pe piata carbunelui inregistrandu-se o situatie asemanatoare cu cea a petrolului.

“Nu numai din cauza inundatiilor din Australia s-a scumpit carbunele, ci este exact ce s-a intamplat si pe piata otelului. Adica marile corporatii aproape ca au facut un monopol, cum s-a intamplat si la aur, asa ca intervin scumpiri. Petrolul, de exemplu, a ajuns la 89 de dolari pe baril fara nicio explicatie, cand el era 30 de dolari pe baril acum cativa ani.

Nu exista un consum mai mare de petrol sau de carburanti in perioada de criza, e clar ca se consuma mai putin. Dar pentru ca cele sapte mari puteri care au petrolul in subordine s-au inteles, pretul a crescut. Ceea ce se intampla pe planeta sunt mari furtuni economice care nu mai respecta regulile unui joc economic corect, cu concurenta corecta”, a explicat industriasul Stefan Vuza, presedinte al Serviciile Comerciale Romane (SCR Grup), pentru Ziare.com.

Potrivit omului de afaceri, carbunele se scumpeste deoarece a devenit foarte rentabil pentru sectorul energetic, ceea ce va face ca in urmatorii 10 ani pretul sa creasca in continuare.

“Inundatiile din Australia sunt un leit motiv, haideti sa ne folosim de asta pentru lumea care nu stie economie si sa mai scumpim cu 10%. Trebuie sa intelegem cum se scumpeste pe fond. Pe fond, carbunele aste folosit la energie, ori toata energia peste tot se scumpeste si atunci exista loc de carbune mai scump, pentru ca a ajuns sa fie foarte rentabil. Atunci este clar ca in urmatorii 10 ani pretul carbunelui va fi in crestere, pentru ca centrala pe carbune incepe a fie rentabila”, a mai spus proprietarul grupului industrial SCR.

Pretul carbunelui va exploda din cauza inundatiilor din Australia

Intrebat cum va afecta aceasta situatie Romania, Stefan Vuza a explicat ca tara noastra va resimti o scumpire a curentului, pe fondul unei alinieri la nivel mondial.

“Romania nu este un jucator. La noi, oricum, ca ascultam de piata carbunelui sau nu, curentul tot se va scumpi. Efectul mondial este de scumpire a curentului, pentru ca lumea se va indrepta catre un consum de curent mai mult decat de benzina, gaz metan sau lemn. Curentul va fi folsit si la incalzirea apei si la mancare, ceea ce va face ca, in urmatorii 50 de ani, curentul electric sa fie mult mai important decat restul combustibillor. Carbunele se va scumpi si pentru ca pentru energia pe baza de carbune tehnologia s-a imbunatatit si atunci se investeste in asa ceva”, a conchis milionarul. (money.ro)

27.01.2011. 12:11


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password