Ploile şi vijeliile au făcut ravagii în tot judeţul

Ziarul Gorjului


Previziunile meteorologilor s-au adeverit. Polile Ã…Ÿi vijeliile s-au abătut asupra Gorjului. PrecipitaÅ£iile căzute în noaptea de luni spre marÅ£i au înregistrat valori între 100 Ã…Ÿi 150 litri pe metru pătrat, în zona municipiului Târgu jiu, la Runcu Ã…Ÿi CărbuneÃ…Ÿti, debitul râurilor crescând considerabil. ÃŽn anumite zone cantităÅ£ile de apă căzute au echivalat cu cele normale pentru o lună. La Apa Neagră au căzut 60 de litri pe metru pătrat timp de Ã…Ÿase ore.

Zidul de susÅ£inere a terenului pe care se află fosta Unitate Militară de la Rânca s-a prăbuÃ…Ÿit pe o suprafrafaţă de circa 70mp. Grămada de moloz a blocat accesul pe unul dintre drumurile staÅ£iunii, mai multe cabane rămânând izolate. Cartierul din nordul Târgujiului a fost inundat, canalele nu au mai făcut faţă debitului mare de apă. Jiul mai avea puÅ£in Ã…Ÿi ieÃ…Ÿea din matcă în zona Parcului Central. ÃŽn mai multe localităÅ£i, viiturile au afectat zeci de gospodării. Peste 30 de gospodării din localităÅ£ile gorjene Târgu CărbuneÃ…Ÿti Ã…Ÿi BengeÃ…Ÿti-Ciocadia, Runcu, Albeni, Tismana si Turceni au fost inundate.

Luni, o ambulanţă a fost blocată la Runcu după ce drumul adevenit impracticabil datorită unui pârâu ieÃ…Ÿit din albie. Mai multe sate au rămas fără curent electric după ce stâlpii Ã…Ÿi cablurile electrice au fost distruse de copacii căzuÅ£i din cauza furtunii. La JupâneÃ…Ÿti Ã…Ÿi BerleÃ…Ÿti, pompierii au intervenit salvând patru persoane Ã…Ÿi mai multe animale. ÃŽn satul Vidin din Tg. CărbuneÃ…Ÿti, trei ciobani ce rămăseseră izolaÅ£i au fost salvaÅ£i de către pompieri.

Luni seara, pompierii militari au intervenit în localitatea Runcu unde un grup de 19 persoane a fost surprins pe un versant, de o viitura. Din grupul respectiv facea parte Ã…Ÿi o echipă care ancheta un accident de muncă. Din echipa operativă făcea parte procurorul criminalist Ã…Ÿi reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Pompierii au ajutat pe cei 19 să coboare versantul până la cea mai apropiată localitate.

Apele au distrus un pod ce făcea legătura între câteva sate din comuna BerleÃ…Ÿti, un catun din localitate rămânând izolat. ÃŽn zona Polata-UrsaÅ£i, râul Ã…žiuÃ…ŸiÅ£a a ieÃ…Ÿit din matcă afectând mai multe case. 25 de oameni de la DSC au intervenit, ajutând oamenii. Ã…ži debitul Jiului a crescut de zece ori. AutorităÅ£ile execută lucrări de consolidare în zonele de risc. Jiul nu a amai avut un astfel de debit niciodată.

Stefan Popescu Bejat, prefectul de Gorj a anuntat, ieri (23 oct.), că vremea se va înrătutăti în partea nordică a Gorjului. Acesta le-a cerut edililor din zonele respective să fie organizaÅ£i Ã…Ÿi pregătiÅ£i pentru a putea interveni Ã…Ÿi rezolva orice problemă.

Luca Marinescu

24.10.2007. 01:11


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password