Peste 2.000 de someri olteni, ajutati sa-si gaseasca un loc de munca

Reprezentantii Aliantei Civice a Romilor din Romania (ACRR) si Tinerii Romi pentru Unitate, Solidaritate si Transparenta – T.R.U.S.T au ajutat 2.000 de persoane din Regiunea Sud-Vest Oltenia ca sa-si gaseasca un loc de munca. Acest lucru a fost realizat in cadrul proiectului “Dezvoltare durabila prin acces egal pentru toti pe piata muncii”, care a fost implementat de catre cele doua organizatii in perioada noiembrie 2010 – aprilie 2012. Grupul tinta al proiectului, de 2.000 de persoane, a vizat in jur de 1.800 de persoane inactive si 200 de someri de lunga durata, din judetele Dolj, Gorj si Mehedinti. Proiectul a vizat explicit, dar ne-exclusiv, persoanele de etnie roma si cele care au parasit de timpuriu scoala.
Pentru a ajuta toate aceste persoane fara loc de munca, cele doua organizatii au desfasurat o serie de actiuni de insertie pe piata muncii, in Regiunea Sud-Vest Oltenia. Astfel, cei care nu aveau o meserie sau aveau o meserie care nu mai era cautata pe piata de munca au fost ajutati sa dobandeasca o noua calificare. In functie de abilitatile fiecarui somer in parte, persoanele implicate in proiect au urmat cursurile de perfectionare in meseriile de lucrator in alimentatie, antreprenoriat, frizer sau lucrator finisor in constructie. La aceste cursuri au participat somerii din Regiunea Sud-Vest Oltenia, din judetele Gorj, Dolj si Mehedinti, dar numai dupa ce au beneficiat de serviciile integrate de mediere si consiliere pe piata muncii. Toti absolventii cursurilor de calificare au obtinut un certificat de calificare eliberat de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor – CNFPA, care e recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului._
Pentru a veni in ajutorul persoanelor fara ocupatie, cele doua organizatii au infiintat Centrul Local de Resurse pentru Ocupare (CLRO, situat in Craiova, pe strada Romania Muncitoare, nr. 74) si o linie de telefon gratuita, TelVerde 0800.800.384 sau 0251/419.044, unde cei interesati au putut suna pentru a obtine informatii relevante despre proiect. Dupa cursurile de calificare, reprezentantii celor doua organizatii i-au instruit pe someri cum sa-si caute un loc de munca, cum sa-si faca un CV, cum sa-si negocieze salariul si cum sa fie motivati sa-si caute un loc de munca. Pentru a face mai usoara legatura dintre someri si angajatori, cele doua organizatii au organizat si trei Burse ale locurilor de munca, unde somerii au avut sansa sa vina in contact direct cu cei dispusi sa-i angajeze.
Acest proiectul si-a propus sa contribuie la ameliorarea unei probleme grave, care afecteaza populatia din regiune, in special minoritatea roma, cea cu privire la somaj. Conform statisticilor AJOFM, judetul Mehedinti avea o rata a somajului in 2009 de 12,14 % si se situa pe locul doi in tara ca numar de someri. Celelalte doua judete implicate in proiect, Dolj si Gorj, au o rata a somajului de 11,3%, respectiv 10,39%, mult mai mare decat media nationala, 7,43%.
Toate aceste actiuni au facut parte din Proiectul “Dezvoltare durabila prin acces egal pentru toti pe piata muncii”, care a beneficiat de o finantare de 2.083.481 lei din Fondul Social European (FSE), prin intermediul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Organismul Intermediar Regional P.O.S.D.R.U., Regiunea Sud-Vest Oltenia, Axa Prioritara 5 “Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul Major de Interventie 5.1. “Dezvoltarea si Implementarea masurilor active de ocupare”.

02.05.2012. 11:03


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password