Peltea de gutui si mere Jonathan
utuile bine coapte, galbene, se spal? ?i se taie în felii împreun? cu coaja, sâmburii ?i partea central? ?i lemnoas? (cotoarele); la fel se procedeaz? ?i cu merele Jonathan.
Gutuile ?i merele divizate, împreun? cu coaja, sâmburii ?i cotoarele se fierb în ap? (care s? dep??easc? nivelul lor cu 3-4 cm), pân? la înmuierea integrala a texturii. (Aici se pot utiliza ?i resturile de gutui, r?mase de la prepararea dulce?ii, nectarului sau a compotului).
Dupa aceea, se strecoar? lichidul rezultat în urma fierberii, utilizând o strecuratoare, în care s-a asezat un tifon cu tesatura mai deas?.
Lichidul rezultat se cântare?te. La l litru lichid se adaug? 1 kg de zahar.
Lichidul împreun? cu zah?rul se amestec? ?i se las? s? fiarb? într-o crati?? smal?uit?, la foc mic, pân? la concentrarea siropului (siropul nu mai cade de pe lingura). În acest moment, se adaug? sucul de la o jumatate de l?mâie mai mare.
Apoi, siropul concentrat se dozeaz? fierbinte, în borcanele de 370 ml, a?ezate pe o plac? din metal sau pe lamelele a doua cu?ite pentru a nu ceda termic; se las? s? se r?ceasc? ?i se închid ermetic.
Pentru prepararea peltelei este necesar 1 kg gutui, 1 kg mere, 1 kg de zahar la 1 l lichid rezultat în urma fierberii, sucul de la o jumatate de lamâie mai mare.
17.09.2008. 00:13
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments