P.E gata să dea tonul aderării Turciei – Ria Oomen-Ruijten

Untitled Document

Candidatura Turciei pentru aderarea la Uniunea Europeană revine în centrul atenÅ£iei iar Parlamentul European doreÃ…Ÿte ca punctual său de vedere să fie luat în considerare. ÃŽnainte de prezentarea, la 7 noiembrie a.c., a raportului anual de progres al Comisiei, Parlamentul va evidenÅ£ia aspectele pe care le consideră esenÅ£iale.
AspiraÅ£iile Turciei de aderare la UE revin în centrul atenÅ£iei, după ce recentele alegeri s-au încheiat cu menÅ£inerea în funcÅ£ia de prim-ministru a lui Recep Tayyip Erdogan, precum Ã…Ÿi cu învestirea lui Abdullah Gül în funcÅ£ia de preÃ…Ÿedinte, în pofida obiecÅ£iilor exprimate de armată (ceea ce reprezintă un succes pentru matura democraÅ£ie turcă, potrivit proiectului de rezoluÅ£ie al PE).
Turcia are statutul de candidat oficial iar negocierile sunt deschise, Comisia prezentând rapoarte regulate asupra stadiului îndeplinirii criteriilor de aderare. La fel ca în cazul tuturor posibilelor aderări, pentru aderarea Turciei este necesar acordul Parlamentului European. DeputaÅ£ii europeni doresc, prin urmare, să-Ã…Ÿi facă cunoscut punctul de vedere.

Ria Oomen-Ruijten oferă explicaţii
Raportoarea Parlamentului European, deputata olandeză Ria Oomen-Ruijten (PPE-DE) ne-a oferit explicaÅ£ii privind raportul, precum Ã…Ÿi detalii despre viziunea sa asupra relaÅ£iilor UE-Turcia.
Care este scopul proiectului de rezoluÅ£ie care urmează să fie dezbătut Ã…Ÿi votat în cadrul Comisiei pentru afaceri externe?
Comisia Europeană urmează să prezinte în noiembrie raportul de progres privind Turcia. RezoluÅ£ia va fi votată înainte de prezentarea respectivului raport. Noi nu urmărim, aÃ…Ÿadar, să reacÅ£ionăm la raportul de progres, ci să abordăm punctele asupra cărora Comisia ar trebui să se concentreze când examinează progresele înregistrate de Turcia. RezoluÅ£ia urmăreÃ…Ÿte să extindă cadrul raportului Comisiei, acesta find aspectul cel mai important. Dorim, de exemplu, să obÅ£inem mai multe informaÅ£ii asupra dialogului dintre societatea civilă turcă Ã…Ÿi societăÅ£ile civile europene, sau a dezvoltării socio-economice a sud-estului Turciei.

Care sunt, în opinia dumneavoastră, punctele tari Ã…Ÿi punctele slabe candidaturii Turciei?
ÃŽn ultimii ani, s-a constatat o încetinire a ritmului reformelor necesare din acest punct de vedere. ÃŽn prezent, am depăÅŸit momentul alegerilor Ã…Ÿi sper că noul govern turc, care a primit un mandat puternic din partea alegătorilor Ã…Ÿi se bucură de încrederea populaÅ£iei, să accelereze reformele. Guvernul de la Ankara Ã…Ÿi-a anunÅ£at deja angajamentul ferm faţă de procesul de reforme. Iar acesta este un semn pozitiv.

În cele din urmă, ce va conta mai mult: dorinţa Turciei de a adera sau disponibilitatea UE de a o accepta?
La finalul procesului, rezultatul negocierilor va trebui ratificat de toate statele membre Ã…Ÿi de Turcia. Parlamentul European are, la rândul său, un cuvânt de spus. Sprijinul cetăÅ£enilor este, de asemenea, necesar pentru extinderea Uniunii. ÃŽn acest moment, este prea devreme să facem previziuni privind rezultatul negocierilor. Deschiderea negocierilor de aderare a avut loc în 2005, iar acesta a reprezentat punctul de pornire al unui proces îndelungat Ã…Ÿi cu un final nedefinit.
Printre punctele evidenÅ£iate de proiectul de rezoluÅ£ie se numără : rolul jucat de armată, respectarea drepturilor Ã…Ÿi libertăÅ£ilor fundamentale ale omului, protecÅ£ia drepturilor femeii, aplicarea unei politici de toleranţă zero faţă de tortură, precum Ã…Ÿi protecÅ£ia drepturilor minorităÅ£ilor Ã…Ÿi a drepturilor culturale.

Care sunt etapele următoare?
Proiectul de rezoluÅ£ie a Parlamentului European va fi supus la vot în cadrul Ã…ŸedinÅ£ei în plen de la 24 octombrie, după ascultarea punctului de vedere al Comisiei Ã…Ÿi al Consiliului. Raportul anual de progres al Comisiei privind Turcia va fi publicat la 7 noiembrie.

S.T.

10.10.2007. 05:43


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password