O şansă ţinută la secret

Ziarul Gorjului

Formularul care salvează vieţi e secret de stat

Statul român condamnă cu bună Ã…Ÿtiinţă la moarte zeci, poate sute de oameni care nu au bani, Å£inând în mare secret un drept pe care îl are, după aderarea în UE, orice asigurat român în sistemul de sănătate. Formularul E 112 ar putea să-i trimită urgent Ã…Ÿi ieftin la tratament în clinicile din spaÅ£iul comunitar pe toÅ£i bolnavii care suferă de maladii grave ce nu pot fi tratate în Å£ară. ÃŽnsă nu se întâmplă aÃ…Ÿa, pentru că Ministerul SănătăÅ£ii Ã…Ÿi Casa NaÅ£ională de Asigurări de Sănătate se poartă ca Ã…Ÿi cum formularul E-112 nici n-ar exista. PuÅ£ini funcÅ£ionari Ã…Ÿtiu de el. Ã…ži nu spun. Nici măcar medicii nu Ã…Ÿtiu toÅ£i despre existenÅ£a salvatorului formular. Cei care au noroc află din surse confidenÅ£iale sau de la clinicile din străinătate. Formularul E 112 le oferă Ã…Ÿansa românilor aflaÅ£i în situaÅ£ii disperate să beneficieze, cu bani de la asigurările de sănătate, de tratament în ţările din Uniunea Europeană

E-112 – formular-surpriză
Casa NaÅ£ională de Asigurări de Sănătate poate plăti asiguraÅ£ilor tratamente sau operaÅ£ii care nu pot fi făcute în România. Formularul prin care acest lucru este posibil se numeÃ…Ÿte E-112, o necunoscută atît la nivel naÅ£ional, cât Ã…Ÿi local. Pentru ca rambursarea sumelor date pe îngrijirea medicală să poată fi realizată e nevoie doar de o autorizaÅ£ie din partea CJAS, care se obÅ£ine prin completarea celebrului formular.

Formularul E 112 se află pe site-ul Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). De el pot beneficia pacienÅ£ii care au nevoie de servicii medicale oferite Ã…Ÿi în Å£ara noastră, dar care nu se pot face în timp util Ã…Ÿi din acest motiv viaÅ£a lor este în pericol. Doar medicul pacientului, Ã…Ÿeful de clinică Ã…Ÿi directorul spitalului unde este internat pot face un referat către casa de sănătate teritorială Ã…Ÿi să ceară tratament în baza Formularului E 112.

Medicul-Ã…Ÿef Ã…Ÿi juristul casei de sănătate sînt cei care dau avizul. E obligatorie Ã…Ÿi confirmarea clinicii din Å£ara unde pleacă pacientul. Decontările se fac de către casele de sănătate, în baza facturilor emise de clinica din străinătate.

Pot fi Ã…Ÿi situaÅ£ii în care decontările să nu acopere integral facturile emise de clinicile din străinătate, deoarece unele servicii medicale nu au costuri similare în ambele ţări.
Potrivit formularului, medicul curant trebuie să specifice clar pe formularul cu pricina că „tratamentul nu poate fi făcut în timp util în România“. După completarea de către medicul curant, formularul E 112 va fi depus la CJAS însoÅ£it de analize care atestă necesitatea tratamentului sau operaÅ£iei în statele membre UE. Se pare că nici medicii nu prea Ã…Ÿtiu de existenÅ£a acestui formular Ã…Ÿi de posibilitatea românilor asiguraÅ£i de a efectua operaÅ£ii în clinicile UE decontate de CAS.

S.T.

20.11.2007. 22:49


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password