Nutriţioniştii recomandă consumul zilnic de cereale integrale
Pentru o alimenta?ie echilibrat? ?i o via?? s?n?toas?,
Nutri?ioni?tii recomand? consumul zilnic de cereale integrale
Alimenta?ia are un rol determinant în ceea ce prive?te s?n?tatea, este conform? cu vârsta ?i trebuie s? se adapteze în permanen?? nevoilor calorice ale organismului.
Sus?inut? de activitate fizic?, alimenta?ia potrivit? contribuie semnificativ la îmbun?t??irea calit??ii vie?ii, men?inerea unei bune st?ri de s?n?tate ?i cre?terea duratei medii de via??. O alimenta?ie echilibrat? presupune reprezentarea optim? a principiilor nutritive de baz? (proteine, glucide, lipide, vitamine ?i elemente minerale) în fiecare zi.
„Cerealele integrale se recomand? în alimenta?ia zilnic?, fiind o alegere s?n?toas? atât pentru micul dejun cât ?i pentru cele 2-3 gust?ri recomandate. Cerealele integrale constituie o surs? bun? de fibre alimentare, sunt alimente cu un index glicemic mic ?i au o contribu?ie major?, prin aportul vitaminelor ?i mineralelor pe care le con?in, la men?inerea unui echilibru nutri?ional”, explic? Prof. Dr. Gabriela Radulian de la Institutul de Diabet, Nutri?ie ?i Boli Metabolice ”Nicolae Paulescu”.
Ce sunt cerealele integrale?
Cerealele integrale cuprind întreaga parte comestibil? a cerealelor ?i au o deosebit? importan?? din punct de vedere nutri?ional. În timpul procesului de m?cinare se înl?tur? o mare parte a boabelor de cereale (coaja ?i germenii), fapt ce determin? sc?derea valorii nutritive a acestora. În schimb, cerealele integrale sunt o surs? bogat? de fibre, antioxidan?i, vitamine, minerale, carbohidra?i complec?i ?i fitonutrien?i.
“Calitatea produselor pe baz? de cereale integrale ?i aportul lor la o alimenta?ie echilibrat? pentru întreaga familie sunt prioritare pentru compania noastr?. Cerealele integrale reprezint? o alegere corect? pentru o alimenta?ie echilibrat?, îmbun?t??indu-se aportul de substan?e nutritive pe parcursul întregii zile ?i în special la micul dejun. Obiectivul nostru este s? venim în sprijinul consumatorilor cu o informare complet? privind cereale integrale, care au un profil nutri?ional ridicat, promovând în acest fel un stil de via?? s?n?tos”, declar?
Cristian Doxan, Country Business Manager – Breakfast Cereals. Consumul zilnic de cereale integrale contribuie la reducerea riscului de apari?ie a unor afec?iuni cu mare inciden?? în rândul popula?iei în ultimii ani – obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare ?i neoplaziile.
Obezitatea
“Existen?a num?rului crescut de cazuri de obezitate, dar ?i de diabet zaharat tip 2, sugereaz? necesitatea unei strategii nutri?ionale. Cerealele integrale reprezint? o alegere benefic? în acest sens, datorit? con?inutului de fibre alimentare ajut? la prevenirea obezit??ii, deoarece pot înlocui alimente cu densitate caloric? mare ?i reduc aportul energetic, producând astfel o sc?dere în greutate. De asemenea, datorit? capacit??ii crescute de absorb?ie a apei, cerealele integrale cresc volumul alimentelor ingerate, producând o senza?ie de sa?ietate precoce”, precizeaz? Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Diabetul zaharat
Consumul de cereale integrale este inclus în recomand?rile pentru prevenirea diabetului zaharat. La consumul a 3 por?ii de cereale integrale zilnic riscul de apari?ie a obezit??ii este redus cu 21 – 27% ?i, în plus, aportul de cereale integrale este asociat cu îmbun?t??irea sensibilit??ii la insulin?.
• Din 2002, cerealele integrale sunt incluse în recomand?rile Asocia?iei Americane pentru Diabet vizând dieta în tipul 1, cât ?i în tipul 2 de diabet zaharat.
Studiile clinice arat? c? persoanele care consum? zilnic alimente ce con?in cereale integrale, ca parte a unei alimenta?ii echilibrate ?i a unui stil de via?? s?n?tos, au o probabilitate mai mic? de a înregistra în timp cre?teri în greutate, iar inciden?a obezit??ii în rândul celor care consum? trei sau mai multe por?ii de cereale integrale pe zi este mai sc?zut?.
Bolile cardiovasculare
„Studiile epidemiologice au demonstrat c? cerealele integrale contribuie la reducerea nivelului colesterolului ?i, prin urmare, la sc?derea cu 27-37% a riscului de evenimente coronariene atât la b?rba?i cât ?i la femei4”, completeaz? Prof. Dr. Gabriela Radulian.
Neoplaziile
Un consum constant de cereale integrale reduce riscul de cancer de colon, precum ?i a cancerului de sân. Cerealele integrale realizeaz? absorb?ia unor substan?e toxice sau cu poten?ial carcinogenetic, existând o corela?ie invers? între aportul de fibre ?i apari?ia neoplasmului de sân.
Permanent preocupat? de îmbun?t??irea st?rii de s?n?tate a consumatorilor, compania Nestlé a îmbun?t??it, înc? de la începutul anului 2006, profilul nutri?ional al cerealelor pentru mic dejun cu cereale integrale. Aceste produse le ofer? consumatorilor op?iuni nutri?ionale superioare ?i sporesc importan?a acordat? primei mese a zilei.
20.07.2009. 23:51
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments