Numarul secretarilor de stat aproape s-a dublat

Corpul secretarilor de stat din guvernul Boc se mai mareste cu inca doi noi membri. Dupa Alexandru Nazare instalat la Finante, la ministerul Economiei condus de Adriean Videanu se pregateste crearea unui al saselea post de acest fel.

Ministerul Economiei va avea astfel acelasi numar de secretari de stat ca si cel al Administratiei si Internelor aflat in mana lui Vasile Blaga. si asta desi premierul anunta in toamna lui 2009 ca la ministerele care compun executivul nu vor exista decat doi secretari. Realitatea din teren a contrazis afirmatiile premierului. in locul celor 30 de secretari de stat, guvernul are acum peste 50.

Premierul Emil Boc anunta in luna ocotombrie a anului 2009 ca a desfiintat 112 agentii guvernamentale si ca la fiecare minister vor fi doar doi secretari de stat, pentru a face reduceri de costuri si a realiza economii de un miliard de euro. “Toti secretarii de stat PSD de la toate ministerele au fost demisi. Nu vom proceda decat la o inlocuire punctuala, pentru a face economii” adauga atunci seful executivului.

Promisiuni incalcate

Nici pana la aceasta ora numarul agentiilor efectiv desfiintate nu a atins cifra de 112 anuntata de Boc. Presa a scris ca in fapt au fost restructurate doar 53 de astfel de institutii, iar in cazul altora s-a operat doar o reducere de posturi.

Premierul nu s-a tinut de cuvant nici in cazul secretarilor de stat. Formarea unei majoritati guvernamentale cu UDMR si grupul parlamentarilor independenti a complicat lucrurile, fiind create mai multe posturi pentru a satisface toate pretentiile. Doar trei ministere au reusit sa limiteze la doi numarul secretarilor de stat in organigrama de conducere: Ministerul Sanatatii, MApN si Ministerul Educatiei, Tineretului si Cercetarii.

Mai multi secretari de stat dupa alegeri

O simpla adunare a celor care intrunesc aceasta calitate dovedeste ca dupa alegerile prezidentiale, lista cu secretarii de stat nu s-a micsorat, ci dimpotriva a crescut la peste 50.

Campion in materie este Ministerul Administratiei si Internelor cu sase secretari de stat: unul pentru reforma administratiei publice, altul pentru relatia cu parlamentul, al treilea pentru relatia cu prefectii, al patrulea se ocupa de comunitatile locale, al cincilea este sef peste departamentul de organizare si siguranta publica, iar ultimul peste departamentul Schengen.

Ministerul Economiei, condus de Adriean Videanu, este pe cale sa o ia pe urmele MAI. Videanu este ajutat in munca sa de cinci secretari de stat, iar pentru un al saselea post se pregateste prefectul de Sibiu, Constantin Trihenea, decizia urmand a fi publicata in Monitorul Oficial. Pentru ca prefectul de Sibiu sa devina secretar de stat, Executivul trebuie sa modifice organigrama Ministerului Economiei prin hotarare de guvern.

Ministerul Finatelor are cu Alexandru Nazare patru secretari de stat. Fost europarlamentar PD-L, Nazare ar urma sa se ocupe de Directia generala de pregatire Ecofin si asistenta comunitara, dar si de Oficiul de plati si contractare Phare din cadrul Ministerului de Finante.

Un numar similar poate fi gasit si la ministerele conduse de Radu Berceanu si Elena Udrea, Transporturi si respectiv, Dezvoltare Regionala si Turism. Predoiu are la Justitie trei secretari de stat deja instalati in functii. Structura de conducere prevede insa patru functii de acest fel.

Seful diplomatiei romanesti, ministrul Teodor Baconschi este asistat in munca sa de cinci secretari de stat, desi in vremuri de prosperitate economica avea doar 3 sau 4 posturi de acest gen prevazute in organigrama de conducere.

La Cultura, Comunicatii, Munca, Agricultura si Mediu, fiecare ministru are in subordinea sa cate 3 secretari de stat.

Singurele institutii care par a respecta criteriul formulat anul trecut de premierul Emil Boc sunt ministerele Sanatatii, MAPN si Educatiei. Pe site-urile acestora figureaza doar cate doi secretari de stat. si cabinetul primului ministru prevede doar doi secretari de stat: unul este purtatorul de cuvant si celalalt se ocupa de relatia cu Parlamentul.

Lista actuala a secretarilor de stat

Cabinetul Primului Ministru – 2 secretari de stat
Ministerul Administratiei si Internelor – 6 secretari de stat
Ministerul Economiei – 5 secretari de stat (al saselea va fi creat prin HG)
Ministerul Afacerilor Externe – 5 secretari de stat

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii – 4 secretari de stat
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – 4 secretari de stat
Ministerul Justitiei – 4 secretari de stat in organigrama, 3 posturi ocupate
Ministerul Finantelor – 4 secretari de stat
Ministerul Culturii si Patrimoniului National – 3 secretari de stat
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – 3 secretari de stat
Ministerul Muncii – 3 secretari de stat
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale – 3 secretari de stat
Ministerul Mediului si Padurii – 3 secretari de stat
Ministerul Apararii Nationale – 2 secretari de stat
Ministerul Tineretului si Sportului – 2 secretari de stat
Ministerul Sanatatii – 2 secretari de stat
(agrnda.ro)

07.04.2010. 14:43


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password