Muzeul National de Arta Contemporana a cumparat 167 de lucrari

Muzeul National de Arta Contemporana a cumparat 167 de lucrari

Muzeul National de Arta Contemporana a cumparat 167 de lucrari semnate de 100 de artisti romani contemporani. Cel mai tanar artist caruia i-au fost cumparata lucrarile a avut 23 de ani iar cel mai in varsta 85 de ani. Acceseaza 6pm.ro pentru mai multe stiri din cultura.

  Descopera mai multe informatii despre aceste lucrari

MNAC a primit de la Ministerul Culturii 2 milioane de lei la inceputul crizei care a fost provocata de Covid-19 pentru a putea face aceste achizitii.

Potrivit unui comunicat  al  Ministerul Culturii a transmis ca aceasta initiativa ii apatine ministrului Bogdan Gheorghiu care a declarat ca este o masura onesta pentru dezvoltarea si sustinerea artistilor plastici dupa 12 ani in care statul roman nu a mai achizitionat lucrari de arta plastica.

“În luna aprilie, într-un moment critic pentru artiştii români afectaţi de restricţiile impuse de pandemie, am propus finanţarea unui program de achiziţie de artă contemporană. Este o investiţie a statului român în artiştii români. Această măsură economică a vizat susţinerea creaţiei plastice româneşti şi îmbogăţirea patrimoniului muzeal. (…) Îmi doresc ca acest program să aibă continuitate şi să devină o practică anuală a Ministerului Culturii, astfel că l-am inclus în programul de guvernare liberal. Impactul pe termen mediu şi lung este reactivarea pieţei de artă româneşti la nivel naţional, inclusiv prin stimularea achiziţiei de artă de către privaţi, aşa cum este Muzeul de Artă Recentă, dar şi la nivel internaţional, prin creşterea cotelor artiştilor români. Abia aştept ca publicul să poată admira cele 167 de lucrări semnate de 100 de artişti, dintre care 40 de artiste”, a mentionat Gheorghiu.

Alte 12 lucrari au fost donate de artistii selectionati pentru achizitia lucrarilor lor in semn de solidaritate cu politicile cultural ale Ministerului Culturii. Din cele 477 de dosare care au fost depuse au fost selectate doar 167 de lucrari.

Artistii carora  le-au fost achizitionate lucrarile sunt: 2META, Dan Acostioaei, Ana Adam, Felix Aftene, Andreea Anghel, Apparatus 22, Cătălin Bădărău, Dragoş Bădiţă, Nicolae Golici, Daniel Gontz, Teodor Graur, Olimpiu Bandalac, Liliana Basarab, Delia Popa, Marilena Preda Vlad Basarab, Ciprian Mureşan,Elena Copuzeanu, Ştefan Radu Creţu, Andrei Nacu, Sorin Neamţu,  Ioana Bătrânu, Biroul de Cercetări Melodramatice (Irina Gheorghe & Alina Popa), Dani Ghercă, Matei Bejenaru, Răzvan Boar, Andreea-Lorena Bojenoiu, Rudolf Bone, Bogdan Andrei Bordeianu, Irina Botea Bucan, Ştefan Botez, Răzvan Botiş, Claudia Brăileanu, Michele Bressan, Cătălin Burcea, Ştefan Câlţia, Ion Condiescu, Giulia Creţulescu, Larisa Crunţeanu, Cristina David, Raluca Ilaria Demetrescu, Daniel Djamo, Megan Dominescu, Romelo Pervolovici, , Arantxa Etcheverria, Belu Simion Făinaru, Norbert Filep,  Bogdan Gîrbovan dar si multi altii.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password