Murul, bun la toate

Murul, bun la toateMurul, denumit popular rug, rug de mure sau murariu, este un arbust din familia rozaceelor. Este originar din Orient, ?i este una dintre cele mai vechi plante medicinale. Exist? peste 100 de specii ?i peste 1000 de variet??i hribide. Cre?te în tufi?uri, pe marginile râurilor ?i p?durilor sau în culturi hibride dirijate.

În scop medicinal sunt folosite fructele, frunzele, l?starii tineri, uneori r?d?cinile ?i florile, foarte rar lemnul. Frunzele con?in acid malic, succinic, lactic, oxalic, taninuri. Fructele con?in în plus acid citric, salicilic, pectin?, mucilagii, flavonide, inozitol, vitamina C.

Este un bun antiinflamator, cicatrizant, dezinfectant, depurativ, diuretic, ?i este indicat în afec?iuni inflamatorii traheo-bron?ice, ale tubului digestiv (indigestie, meteorism, constipa?ie, sindrom diareic, enterocolite), hemoroizi, deregl?ri de ciclu menstrual, febr?, obezitate, afec?iuni dermatologice (eczeme, ulcera?ii, furuncule, pl?gi infectate), stomatologice (gingivite, stomatite, afte bucale), cosmetic? (tenuri grase). Intern se utilizeaz? ceaiul de frunze (decoct, gargar? în afec?iunile stomatologice, afec?iuni dermatologice), cataplasme locale din frunze proaspete zdrobite. În alimenta?ie se folosesc fructele proaspete, l?starii tineri pentru prepararea unor mânc?ruri (supe, vânat), ceai de frunze sau preparate din fructe cum ar fi siropul, dulcea??, jeleu, marmelad?, vin.

13.08.2008. 09:33


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password