Modificari in prevederile Codului Rutier. Amenda si pentru tinerea in mana a telefonului la volan

Pentru prevenirea „live-ului la volan”, Guvernul a modificat prevederile Codului Rutier. Astfel, vor fi amendati si soferii care tin in mana un dispozitiv mobil, chiar daca nu vorbesc la acesta.

„Guvernul modifica prevederile Codului Rutier pentru a preveni “live-ul la volan”

Guvernul a adoptat noi modificari ale Codului Rutier care au drept scop prevenirea accidentelor de circulatie provocate de faptul ca soferului i-a fost distrasa atentia de folosirea telefonului mobil, inclusiv pentru realizarea unei transmisiuni in direct pe retelele de socializare.

Astfel, se va interzice tinerea in mana ori folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare. Varianta aflata in prezent in vigoare interzice doar folosirea telefoanelor mobile in timpul mersului.

Nerespectarea noilor prevederi se va sanctiona cu patru puncte de penalizare si amenda cuprinsa intre 6-8 puncte-amenda. Vor fi sanctionati cu amenda si conducatorii de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere.

In plus, titularul unui permis de conducere, care incalca o regula privind circulatia vehiculelor in timp ce tine in mana sau foloseste telefonul ori un alt dispozitiv mobil, va fi sanctionat cu 4-5 puncte-amenda si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile, avand in vedere ca in acest caz gradul de pericol social creste.

Folosirea telefonului mobil ai a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, in timpul mersului, reprezinta unul dintre principalii factori de distragere a atentiei pentru conducatorii de vehicule, constituind o reala problema pentru siguranta rutiera, prin amploare si frecventa.

Prin introducerea noilor modificari se urmareste reducerea semnificativa a numarului accidentelor de circulatie cauzate de faptul ca soferului i-a fost distrasa atentia de la condus din cauza folosirii telefonului mobil sau a unui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video.

Noile reglementari vor intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, perioada in care Politia Rutiera va desfasura activitati de informare a participantilor la trafic.”, conform comunicatului de presa transmis de Directia Informare si Relatii Publice, Centru de Presa al M.A.I, publicat de Agerpres.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password