Minerii vor intra din nou în şomaj tehnic
Minerii vor intra din nou în şomaj tehnic
Aproximativ 80% dintre angajaţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) intră în şomaj tehnic în perioada 17 – 31 mai, după ce cererea de cărbune a scăzut cu aproximativ 30-40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), Viorel Temelescu.
Potrivit lui Viorel Temelescu, în depozitele SNLO se află în momentul de faţă 700.000 de tone de cărbune.
“Momentan, SNLO are în stoc circa 700.000 tone de cărbune. Pentru a putea elibera stocul s-a luat măsura introducerii şomajului tehnic pentru toţi angajaţii societăţii, urmând ca între 15 mai şi 1 iunie să vină la lucru doar cei care sunt la sectorul de livrări. În prezent, dar şi în cele două săptămâni de şomaj tehnic, livrările către termocentralele din judeţ şi din ţară vor fi efectuate ca şi până acum”, a declarat Viorel Temelescu.
Pe perioada şomajului tehnic, vor lucra doar angajaţii care se ocupă de pază, aeraj, evacuarea apei, de menţinerea în siguranţă a utilajelor de excavare-haldare, a drumurilor de acces la depozitele de cărbune şi în incinta subunităţilor.
Salariaţii trimişi în şomaj tehnic vor fi plătiţi cu 75% din salariul de bază brut, la care se adaugă sporul de vechime.
Angajaţii SNLO au mai intrat în şomaj tehnic şi la sfârşitul lunii martie, tot pentru două săptămâni. (amosnews.ro)
04.05.2010. 22:10
Comentarii
Am scris, scriu şi voi mai scrie despre situaţia din Gorj. Gorjenii trebuie să ştie foarte clar: judeţul Gorj este pe ducă. Într-un an, doi, maxim trei, economia acestui judeţ se va rezuma la foarte mici afaceri. Mineritul şi energia vor dispărea. Dacă pe cei care ar trebui să-i preocupe nu-i interesează decât ziua de mâine, poate şi pentru că au plinul făcut, consider că sunt suficient de tânăr cât să îmi pese de ce se întâmplă inclusiv cu mine şi afacerea mea.
În acest an se vor da în producţie eoliene care furnizează circa 800 de MWh energie electrică, aproape cât produc Rovinari şi Turceni în acest moment, la avarie. La anul se vor pune în funcţiune grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă. În următorii 2-3 ani se vor pune în funcţiune la Brăila o termocentrală pe cărbune adus din Ucraina şi o centrală pe gaze în Ardeal. În acest timp, există imbecili care ne povestesc despre un grup nou la Rovinari.
Imbecilul, din punctul meu de vedere, este specialistul Tiberiu Trotea. De ce imbecil? Pentru că ştie adevărul, ştie că spune prostii, dar minte gorjenii. La Trotea aveam pretenţii pentru că este un specialist în minerit, cu excepţia faptului că este un lingău politic de joasă speţă.
Ce va urma pentru Gorj? FALIMENTUL. Circa 20.000 de salariaţi in minerit şi energie, tot pe atâţia din firmele ce prestează direct şi încă circa 10.000 ce lucrează indirect, fiind prestatori pentru prestatorii mineritului. Artego, Grimex, UMR, alte uzine de reparaţii, firmele lui Sarcină şi Izvoranu, care au mii de angajaţi din Gorj, nu vor mai putea să reziste. Automat, va dispărea puterea de cumpărare a gorjenilor, 200.000 dintre confraţi fiind afectaţi direct de căderea termocentralelor şi a mineritului.
În tot acest timp ce se întâmplă? Adriean Videanu aberează despre Electra. Ionel Manţog jumuleşte tot. Adriean Videanu aberează despre Electra. Ionel Manţog jumuleşte tot ce se mai poate jumuli, iar pe Băsescu îl doare în bască.
Ce se va întâmpla este un curs firesc al unei economii de piaţă. Nişte societăţi din care se fură aproape jumătate nu pot să fie competitive pe piaţă. Preţul de producţie este superumflat pentru a putea jefui camarila PD-L.
Fac apel, în continuare, la factorii de decizie să facă ceva. Rog cititorii să înţeleagă că nu bat câmpii, ci este simplul adevăr. Va veni o situaţie grea pentru Gorj. Dacă stăm cu mâinile în sân, aşa vom rămâne.
0 Comments