Mihai David: „Se înfiinţează două mari companii, una combinând resurse energetice precum lignit, nuclear şi hidro, iar cealălaltă având hidro, huila si gaz”
Cele doua mari companii care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic vor fi functionale in primavara anului viitor, a declarat intr-un interviu acordat
directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.
Deocamdata, restructurarea energetica este la stadiul de simulare. Au fost infiintate doua grupuri de coordonare, fiecare avand cate un sef numit de Ministerul Economiei, care fac “exercitii” inainte de marea reorganizare. Simularile pentru una dintre companii vor fi facute sub indrumarea lui Mihai David.
Deciziile politice privind restructurarea sectorului energetic au fost luate, dar mai trebuie puse la punct unele detalii. Pe scurt si foarte simplu, scenariul prezentat HotNews.ro de catre seful Hidroelectrica este urmatorul: Se infiinteaza doua mari companii, una combinand resurse energetice precum lignit, nuclear si hidro, iar cealalalta avand hidro, huila si gaz.
Dupa ce vor lua fiinta aceste companii, una dintre prioritati este alocarea unor mari sume de bani pentru investitii de mediu la termocentrale. Fara acesti bani, termocentralele nu vor avea cum sa faca investitiile si risca sa fie inchise. Fara termocentrale, jumatate din consumul de energie din Romania ar ramane descoperit.
Pentru Termoelectrica, companie nerentabila si ineficienta, salvarea este combinarea cu o societate valoroasa precum Hidroelectrica. Circa 300 de milioane de euro vor fi folosite pentru retehnologizarea grupurilor energetice de la Paroseni si Mintia.
Mihai David sustine ca pentru o companie precum Hidroeoectrica, o asemenea suma “nu inseamna mare lucru pe termen lung”. Grupurile vor functiona pe o perioada de tranzitie de trei ani, timp in care se va construi un grup mare nou la Deva cu circa 900 de milioane de euro.
Dupa trei ani, grupul nou va prelua toata productia din Valea Jiului. Dar nici acesta nu va avea o viata prea lunga, fiindu-i rezervati doar 10 ani, deoarece productia termo va fi inlocuita de productia de energie verde (eoliene, biomasa etc). In 13 ani se va investi masiv in energia verde, ajungand sa acopere necesarul de consumul asigurat, in prezent, de energia termo.
In paralel, vor fi facute investitii si in hidrocentrale, pentru acestea fiind necesare alte cateva sute de milioane de euro. Sunt estimate 500 de milioane de euro numai pana in 2012. Vor fi retehnologizate actualele capacitati, dar vor fi construite si altele noi. Mihai David s-a mai gandit sa infiinteze o societate separata pentru microhidrocentrale, privatizarea acestora fiind oprita pentru moment. Acea societate va fi listata pe bursa, in cazul in care se va decide reluarea privatizarii.
Toate aceste investitii par imposibil de realizat, insa directorul general al Hidroelectrica este ferm convins ca pot fi puse in practica. Deocamdata, Hidroelectrica are cateva probleme legate de lichiditati, fiind in imposibilitatea de a achita datorii estimate la circa 50 de milioane de euro.
Mihai David sustine ca in prezent se poarta negocieri pentru obtinerea unui imprumut de 150 de milioane de euro. Cu o parte din suma vor fi achitate datoriile. Restul se duce in investitii.
Sursa: HotNews.ro
23.09.2009. 12:18
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments