Mihai David: În energie avem o şansă să fim un pol energetic în sud-estul Europei

Mihai David: În energie avem o şansă să fim un pol energetic în sud-estul Europei

România are şansa să devină un pol energetic în sud-estul Europei, pe care ar putea însă să o rateze dacă nu ia decizii clare privind investiţiile necesare pentru modernizarea capacităţilor de producţie a energiei, a declarat, miercuri,29 septembrie, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

“Europa se aşteaptă ca noi să asigurăm securitatea aprovizionării cu energie în regiune, se bazează pe noi. Nu avem ce să căutăm pe pieţele din Germania sau Italia. Noi încă ne gîndim ce-ar fi dacă. Pierdem luni de zile discutând despre închiderea unităţilor termo poluante, dar timpul nu ne aşteaptă”, a afirmat David, prezent la o conferinţă pe teme de energie.

Potrivit lui David, în România funcţionează un singur grup energetic modernizat, restul termocentralelor fiind dotate cu tehnologie din anii 60′.

“Aceste termocentrale trebuie înlocuite, dar avem cu ce le înlocui? Lumea se aşteaptă de la noi la o atitudine europeană. Dacă pierdem această oportunitate, vom vorbi cu eroism despre o şansă pierdută. Trebuie să fim atenţi atunci când spunem că sprijinim un domeniu cât de mult o facem şi ce scopuri avem”, a continuat şeful Hidroelectrica.

El a adăugat că atât guvernele statelor UE, cât şi Comisia Europeană, trebuie să pună în balanţă investiţiile pe care producătorii de energie trebuie să le facă pentru a se moderniza şi a reduce poluarea, inclusiv prin promovarea energiilor regenerabile.

“Nu ne-am gândit niciodată la cei care vor plăti ce vrem noi să facem, pentru că aceste costuri se vor duce în facturi. I-am întrebat pe români dacă vor să facă asta? Oare nu cumva costurile produselor noastre vor fi mai mari decât ale Chinei prin integrarea energiilor regenerabile?”, a afirmat David.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.(money.ro)

29.09.2010. 23:02


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password