Merele sunt grozave!
Despre mere se vorbe?te înc? din antichitate. Era considerat un fruct divin ?i era inclus în cultul ador?rii numeroaselor zeit??i.
Poate face adev?rate minuni pentru frumuse?e. De asemenea, consumul merelor v? garanteaz? o respira?ie proasp?t? ?i o dantur? s?n?toas?.
Dac? a?i mâncat ceap? sau usturoi ?i trebuie s? participa?i la o întâlnire important?, m?rul v? salveaz?. Pectina neutralizeaz? gustul în?ep?tor al alimentelor, iar fibrele au o ac?iune similar? periajului dentar.
Combina?ia dintre m?r ?i miere este recunoscut? pentru propriet??ile sale nutritive. Aplicând pe fa?? o masc? din cele dou?, ve?i avea un ten hidratat, cu un aspect neted ?i luminos.
Pentru a estompa ridurile ?i a reduce inflamatiile este suficient s? rade?i un m?r crud ?i s?-l aplica?i pe fa??. L?sa?i fructul s? ac?ioneze intre 10 ?i 20 de minute, iar apoi sp?lati-v? pe fa?? cu ap? c?ldu??.
Cura de mere se recomand? în cazuri de surmenaj fizic ?i psihic, de anemie, obezitate (cura de sl?bire, cu 1 kg mere zilnic, f?r? alte alimente), st?ri febrile, migrene, calculi biliari, convalescen??, infec?ii intestinale, sarcin?, reumatism, ulcer gastric, gastrite, boli de ficat, demineralizare, diabet, ?i, preventiv ?i curativ, merele au ac?iune favorabil? în hipertensiunea arterial?. Este suficient s? se m?nânce zilnic dou? mere (respectiv 15 g de pectin?) pentru ca fiecare om s? se asigure, într-o bun? m?sur?, contra aterosclerozei ?i a infarctului. Merele sunt un depurativ sanguin ?i un antiseptic intestinal. Cur??ate de coaj? ?i rase m?runt, merele constituie, al?turi de morcov un tratament eficace în diaree acut? ?i cronic? – la copii, în enterocolite, dizenterie, rectocolit?, ulcer gastric, etc. Consumate seara, merele au ac?iune calmant? asupra sistemului nervos, previne insomniile, u?ureaz? somnul. Ca depurativ, se recomand? a se consuma un m?r în fiecare diminea??, iar ca laxativ, un m?r în fiecare sear?. Unii nutri?ioni?tii consider? merele ?i iaurtul ca alimente de baz?, care asigur? longevitatea.
Merele contribuie la înt?rirea organismului ?i la prevenirea infec?iilor aparatului respirator, în cursul iernii ?i prim?verii. Datorit? acidit??ii moderate, merele ajut? digestia, provocând prin act reflex o secre?ie important? de saliv? ?i de suc gastric. Merele con?in un complex de substan?e antioxidante care modific? sistemul enzimatic din microzomi, neutralizând totodat? substan?ele mutagene ?i cancerigene.
Pieli?a merelor con?ine de circa dou? ori mai mult acid pantotenic ?i vitamin? C decât pulpa, de aceea, se recomand? ca merele s? fie mâncate nedecojite.
Merele uscate sunt contraindicate bolnavilor de diabet, deoarece con?in multe zaharuri.
Extern, merele se folosesc în otalgii (aplicarea unui m?r copt în cuptor), pl?gi atone (oblojeal? cu mere rase ?i fierte în sucul lor, sau aplic?ri de suc de mere ?i ulei de m?sline, în p?r?i egale), precum ?i în cosmetic?.
Infuzia din pieli?? de mere uscate (o linguri?? de sup? la o can? de ap? clocotit?, l?sat? 15 minute s? se p?trund? bine), în cantitate de 4-5 ce?ti pe zi, este indicat? în reumatisme, gut?, oligurie, etc.
Decoctul de mere d? rezultate bune în bron?ite, reumatisme ?i afec?iuni intestinale. Se prepar? astfel: 2-3 mere necur??ate de coaj?, t?iate felii se fierb într-un litru de ap? aproximativ 15 minute. I se pot ad?uga câteva buc??i de r?d?cin? de lemn dulce. Decoctul poate fi preg?tit ?i din mere uscate, bine m?run?ite, o linguri?? la can?; se beau 3-4 c?ni pe zi.
Siropul din suc de mere ?i zah?r, în p?r?i egale, fierb la foc domol, pân? la consisten?a siropoas?, consumat câte dou? linguri înainte de fiecare mas?, are efect laxativ ?i pectoral, îndeosebi la copii.
Infuzia din flori de m?r calmeaz? tusea.
Cura cu o?et de mere este indicat? în: astm bron?ic, ateroscleroz?, hipertensiune arterial?, arterit?, trombangeit? obliterant?, nefrite, spondilit?, anchilozant?, nevroze, gastrit? acut? toxialimentar?, obezitate, cistite, insomnii, oboseal? cronic?, migrene, ame?eli, l?crimare la persoanele în vârst?, sterilitate primar?, graviditate, intoxica?ii alimentare, nevralgie facial?, etc.
O?etul de mere (dou? linguri?e la 100 ml ap?), în care se adaug? 1-2 pic?turi solu?ie Lugol (5% iod ?i 10% iodur? de potasiu), în cure îndelungate, contribuie la sporirea longevit??ii omului ?i la prevenirea infarctului.
Dup? cum se spune „un m?r pe zi” face minuni pentru s?n?tate. Sunt considerate, pe bun? dreptate, fructe miracol ?i reprezint?, unele din primele alimente ale bebelu?ilor.
Fraza aceasta s-a dovedit a fi adev?rat? ?i în laboratoarele cercet?torilor. Propriet??ile lor curative ?i de prevenire au captivat aten?ia a numero?i cercet?tori în toat? lumea.
Prin urmare, se pare c? natura a fost la apogeul creativit??ii sale când a inventat m?rul. Are tot: gust bun, aspect minunat ?i substan?e nutritive dintre cele mai s?n?toase.
Pr?jitur? cu mere
Ingrediente :
Aluat: 2 ou?, 14 linguri de zah?r, 14 linguri de ulei, 14 linguri de lapte, 1 praf de copt, zah?r vanilat, esen?? de rom, f?in? de grâu cât cuprinde.
Umplutura: 1 kg de mere, 2 zah?r vanilat, 1 strop esen?? de rom, zah?r dup? gust
Mod de preparare
Ba?i albu?ul cu 7 linguri de zah?r pân? devine spum? ?i g?lbenu?ul cu celelate 7 linguri, când s-a topit încorporezi albu?ul în g?lbenu?, adaugi laptele, uleiul, zah?rul vanilat ?i praful de copt stins cu o lingur? din cele 14 de lapte, apoi adaugi f?in? cât s? fie mai gros decât aluatul de la cl?tite. Dai merele pe r?z?toare sau pe robot ?i le pui la pr?jit cu pu?in ulei, zah?rul, zah?rul vanilat, esen?a de rom. Între timp iei o tav?, o ungi cu ulei sau unt ?i adaugi jum?te din compozi?ia aluatului. O dai la cuptor, când aproape s-a copt o sco?i ?i adaugi merele r?cite ?i cealalt? jum?tate de aluat. O dai din nou la foc mic pân? se termin? de copt! Se serve?te rece ?i pudrat? cu zah?r!
31.10.2008. 13:48
0 Comments