Marea revolutie globala a secolului XXI se va petrece in domeniul energetic

Marea revolutie globala a secolului XXI se va petrece in domeniul energetic iar alternativa la sursele clasice de energie, poluatoare, o reprezinta pe termen lung energia produsa de hidrogen, spune fostul sef de stat roman Ion Iliescu, intr-un interviu acordat in exclusivitate in studioul video Forum Invest, in preambulul forumului Energy in Central & Eastern Europe organizat pe 2-4 noiembrie 2009 la Bucuresti.

“Energia la nivel global este una din marile probleme ale acestui secol. Acum suntem dependenti de sursele clasice, de combustibilii fosili – carbune, dar mai ales petrolul si gazele, care reprezinta surse de poluare a atmosferei”, spune Ion Iliescu pentru Forum Invest.

“Se vorbeste de energii alternative, care sa reduca consumul de petrol si de gaze – energia vantului, energia solara, bioenergia care e periculoasa deoarece consuma surse alimentare, ori alimentatia devine a doua mare problema globala a secolului XXI. Ramane speranta spre o energie de perspectiva sigura, cea din hidrogen. Deocamdata tehnologiile nu raspund acestei cerinte, sa se obtina hidrogenul in conditii avantajoase. Aceasta problema va fi marea revolutie a secolului XXI – sa se obtina energie bazata pe hidrogen, energie la indemana tuturor, energie care sa schimbe radical relatiile in societate”, spune Iliescu.

In contextul mai larg al crizei economice mondiale, Iliescu considera ca este vremea dezvoltarii de noi abordari, iar el spune ca se impune dezvoltarea unei economii sociale de piata: “In Europa s-a nascut conceptul de economie sociala de piata. Economie de piata cu interventia unor factori de reglementare care sa atenueze efecteele negative ale pietei in plan social.“

Iliescu da exepmplul statului american, care a intervenit pentru salvarea bancilor americane de la colaps sau la presedintele francez Nicolas Sarkozy. “Chiar si Sarkozy a zis ca s-a terminat cu epoca rolului mainii invizibile a pietei”, spune Iliescu in interviul acordat Forum Invest.

In preambulul celei de-a patra editii a forumului international Energy in Central & Eastern Europe pe care il organizeaza la Bucuresti in perioada 2-4 noiembrie 2009, Forum Invest a initiat o serie de dialoguri cu reprezentanti ai mediului politic si de afaceri, pentru a identifica solutii potentiale la problemele jucatorilor din sectorul energiei si ale pietei regionale de profil.

Interviul video integral acordat de Ion Iliescu in studioul Forum Invest este disponibil in pe site-ul www.foruminvest.ro – sectiunea Forum Invest Dialogues.

19.10.2009. 14:09


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password