Mărarul – un mic miracol al grădinii

fotolia_dillOriginar din Asia central?, este foarte mult utilizat ?i în buc?t?ria european?, îndeosebi la conservarea mur?turilor sau al?turi de legume, pe?te ?i o?eturi aromatice cu ierburi. In Europa nordic?, m?rarul este folosit, mai ales, ca element de decor pentru salate ?i legume . In ??rile scandinave, m?rarul este condiment na?ional. In Germania, supele de pe?te ?i toc?nele sunt aromatizate cu m?rar. Buc?taria armeana îl folose?te ca ingredient în sosul picant khmeli-suneli, iar in Iran, m?rarul pare de neînlocuit la prepararea mâncarurilor de fasole.

Semin?ele ?i florile de m?rar sunt folosite ?i în scop medicinal.

Pulberea ?i tinctura extras? la rece din semintele de m?rar sunt un stimulent ?i un reglator hormonal foarte puternic. Se pare ca glandele care beneficiaz? cel mai mult de aceast? stimulare sunt gonadele. In urma unui tratament de 15-20 de zile cu pulbere sau tinctura de m?rar, la femei se constata urmatoarele efecte:

– reglarea ciclului menstrual;

– remedierea amenoreei;

– sc?derea duratei de somn;

– cre?terea sânilor;

– încetinirea ritmului de cre?tere a pilozitatilor;

– m?rirea vitalitatii ?i a tonusului la nivel global;

– m?rirea secre?iei lactare a femeilor care al?pteaz?.

In anumite cazuri s-a remarcat: remedierea frigidit??ii, dezinhibarea în plan erotic, estomparea simptomelor deranjante ale menopauzei. Izolat, s-a mai constatat sporirea cantitatii de sânge menstrual; foarte rar: m?rirea cu 1-2 zile a duratei ciclului menstrual, în timp ce în alte cazuri s-a remarcat reducerea acestei perioade si reducerea simptomelor deranjante (balonare, sangerari, dureri abdominale).

Pulberea de m?rar

• Se ob?ine prin m?cinarea fin? a semintelor ?i a inflorescentelor uscate de m?rar cu ajutorul unei râ?ni?e de cafea.

• Se ia o lingurita de pulbere de doua ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se tine sub limba 10-15 minute, dup? care se înghite cu ap?.

• Dup? înghitirea pulberii nu se mananc? timp de 15 minute.

• Durata minima a tratamentului este de 21 de zile.

Tinctura de m?rar

• Intr-un borcan cu capac se pun 100 ml de alcool de 45-50 grade .

• Se adaug? 3-4 linguri?e de pulbere de m?rar (ob?inuta prin m?cinare cu râ?ni?a electrica de cafea).

• Se închide borcanul ?i se las? amestecul la macerat, timp de 7-8 zile, dup? care se filtreaza tinctura ?i se trage în sticlu?e mici, închise la culoare.

• Se ia o linguri?? de tinctura dizolvat? în 100 ml de ap?, de 3 ori pe zi, înainte de mese.

• Durata minima a tratamentului este de 21 de zile.

Termenul de valabilitate a tincturii este de 2 ani.

06.08.2008. 06:01


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password