MANIERE / Şi masa zilnică trebuie respectată
Masa s-a desf??urat dup? un anumit ritual înc? din cele mai vechi timpuri. Este bine s? ne înv???m s? respect?m ?i masa zilnic? prin bune maniere. Nu au fost scrise pentru amorul artei, ci pentru a v? face un om respectat în societate.
F?r? îndoial?, masa pe care o oferim sau cea la care suntem invita?i a devenit un prilej pentru întâlniri importante ?i discu?ii interesante. În mod firesc, comportamentul mesenilor a câ?tigat în rafinament prin respectarea unor norme impuse de codul manierelor elegante ?i în acela?i timp tradi?ionale.
– Când mesenii sunt numero?i nu se ureaz? “Poft? bun?!”.
– Începem s? mânc?m ?i s? bem numai dup? ce st?pâna casei sau st?pânul casei au dat tonul spunând “Poft? bun?!” sau “V? rog s? v? servi?i”.
– Mâncarea este servit? de gazd?, de c?tre un personal calificat sau, pur ?i simplu, platoul cu mâncarea trece din mân? în mân?. Gazda se serve?te ultima.
– Nu ne umplem farfuria pân? la refuz.
– Când mânc?m nu ne t?iem buc??i prea mari, dar nici prea mici, ca s? nu ne cad? din furculi??.
– Nu se taie toat? bucata de carne de la început (s? ne sc?p?m de griji), face impresie proast?.
– Farfuria trebuie s? r?mân? cât mai curat? dup? orice fel de mâncare. În unele locuri se ?terge cu pâine tot sosul din farfurie, în semn c? ce a fost g?tit a fost delicios.
– Când ni se ofer? un platou, trebuie s? lu?m bucata cea mai apropiat? de noi.
– Dac? mai dorim pâine ?i co?ule?ul este prea departe, îl rug?m pe cel din dreptul lui s? ne dea pâine, ?i aceasta trebuie s? ofere tot co?ul.
– Nu se d? pâine cu mâna, ?i nici nu se ia cu furculi?a.
– Pâinea o mânc?m rupând câte o buc??ic? din ea ?i folosind ambele mâini, ?i nu este voie s? facem cocoloa?e.
– Scobitorile nu se pun pe mas?, dar dac? ai nevoie, ceri discret gazdei ?i le folose?ti la baie.
– Dup? ce s-a asigurat c? to?i invita?ii au terminat de mâncat, gazda este prima care se ridic?, semn c? masa a luat sfâr?it.
– Chiar dac? avem mâncare sau b?utur?, ne ridic?m ?i noi dup? ce se ridic? gazda, dar dac? termin?m înaintea celorlal?i nu avem voie s? ne ridic?m ?i s? plec?m de la mas?.
– Dac? oferim cuiva un tacâm, îl ?inem de mâner, astfel încât persoana care le ia s? le poat? apuca tot de-acolo.
– Tacâmurile cerute se aduc pe un platou sau un ?ervet.
– Dac? vi se cere sarea sau piperul, le ve?i da peste mas? sau prin fa?a vecinului, nu prin spatele lui. Dac? este la distan?? mai mare se cere vecinului, ?i apoi se d? din mân? în mân?.
– Dac? d?m mese acas? ?i nu este personal de serviciu, platoul cu mâncare trece din mân? în mân?, de la gazd? spre dreapta. Doamnele se servesc primele, apoi domnii, iar gazda ultima, cand platoul a revenit la ea. În acest moment, domnii nu fac decât oficiul de intermediari.
– Între timp, st?pânul casei toarn? vinul, tot spre dreapta. Sticla nu se d? din mân? în mân?.
– Supa se serve?te tot spre dreapta, ?i la fel se procedeaz? ?i când strângem masa.
– Când un platou ajunge la noi, ne servim cu lingura ?inut? în mâna dreapt? ?i ajutându-ne cu furculita din stânga. Numai chelnerii servesc ?inând ambele tacamuri într-o singur? mân?.
– Nu ne servim din platou cu tacamurile noastre, ci cu cele de serviciu puse obligatoriu de gazd? acolo. Dac? acestea nu înso?esc platoul, le cerem.
05.11.2008. 10:40
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments