Intrarea în Biserică a Preasfinţitei Stăpânei noastre Născătoare de Dumnezeu şi Pururea Feci

Ziarul Gorjului

„Să se deschidă uÃ…Ÿa Templului celui de Dumnezeu primitor, că pe aceea ce este Biserica ÃŽmpăratului tuturor Ã…Ÿi scaun, astăzi cu slavă primind-o, Ioachim a pus-o înăuntru dând-o Domnului pe cea aleasă de El spre a fi a Lui, Maică.“


Paznic luminat pentru drept credncioÃ…Ÿii creÃ…Ÿtini este sărbătoarea aceasta, căci aminteÃ…Ÿte tuturor despre un fapt minunat, săvârÃ…Ÿit când Fecioara Maria avea numai tei ani. Intrarea Sfintei Născătoare de Dumnezeu în biserica Legii Vechi este înainte mergătoare a marei Ã…Ÿi înfricăşÄƒtoarei taine a întrupării cuvântului lui Dumnezeu, care prin mijlocirea Fecioarei avea a se face. Iată în ce chip istorisesc sfintele cărÅ£i bisericeÃ…Ÿti pricina pentru care născătoarea de Dumnezeu a fost dusă în biserica Ligii Vechi Ã…Ÿi dăruită Domnului.

„Ana, care mai toată viaÅ£a a petrecut-o stearpă, împreună cu bărbatul ei Ioachim l-au rugat pe Stăpânul firii să le dăruiască Ã…Ÿi lor un prunc făgăduind că dacă li se va împlini dorinÅ£a, îndată îl vor dărui Ã…Ÿi închina lui Dumnezeu pe pruncul cel născut.
Ã…ži aÃ…Ÿa a născut Sf. Ana, pe cea ce s-a făcut pricina mântuirii neamului omenesc, pe împăcătoarea lui Dumnezeu cu oamenii, pe pricina înnoirii de a doua oară a lui Adam Ã…Ÿi a sculării Ã…Ÿi îndumnezeirii lui, pe prea Sfânta de, Dumnezeu născătoare Ã…Ÿi pururea Fecioara Maria.
Deci, când a fost de trei ani, au luat-o părinÅ£ii ei Ã…Ÿi au dat-o preoÅ£ilor, cu deosebită cuviinţă, hrănindu-se cu hrană cerească. ÃŽnvrednicindu-se Ã…Ÿi de dumnezeeÃ…Ÿti arătări, până când s-a apropiat vremea Bunei Vestiri Ã…Ÿi a descoperirii celor mai presus din fire.“
Ovedenia corespunde în calendarul popular cu ziua Filipului cel Mare (cel Ã…žchiop), divinitate a lupilor.
ÃŽn acestă zi „s-a vedit“ lumea, pe care Dumnezeu a blagoslovit-o la BlagoveÃ…Ÿtenie. ÃŽn zona BolboÃ…Ÿi-Turceni sărbătoarea se Å£inea pentru vedere. Odinioară oamenii vegheau lângă o strachină cu apă, care avea alături o lumânare aprinsă. Această apă era bună pentru protejarea ochilor. Femeile dădeau de pomană în acestă zi „lumina de veci“ („se stinge pe lumea cealaltă“).

Se dădeau de pomană lumânări pentru cei morÅ£i fără lumânare. La TeleÃ…Ÿti Ã…Ÿi la Albeni, se consemna prin „Răspunsurile la chestionarul lui N. DensuÃ…Ÿianu“ că „ în acestă zi se deschide cerul Ã…Ÿi aceia care o vor vedea pe Maica Domnului, vor avea mare noroc“.
Dacă în acestă zi era moină (nu ger sau promoroacă) era semn de an bun.
La Preajba, până în anul 1999, de Ovedenie a fost hramul bisericii satului, cu horă mare în coastă. După resfinÅ£irea bisericii hramul a fost schimbat, ca să nu mai fie în post, la 8 noiembrie, de SfinÅ£ii Arhangheli Mihail Ã…Ÿi Gavril.

Alexandru Doru Ã…žerban

20.11.2007. 23:52


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password