Iata tot ce trebuie sa stii despre un OIREP
Daca detii o companie, atunci in mod sigur stii ca la inceput de an trebuie sa transmiti raportarile catre Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM).
Dar cum ar fi daca ar prelua altcineva in locul tau aceasta responsabilitate, astfel incat tu sa te ocupi strict de afacerea ta? Cu ajutorul unui OIREP poti face acest lucru.
OIREP – ce reprezinta?
OIREP sau Organizatia care Implementeaza obligatii privind Raspunderea Extinsa a Producatorului, este societatea care se ocupa in locul tau de intregul proces de reciclare. Important este sa stii ca OIREP-ul este un intermediar intre compania ta si reciclatorul final.
Cum te ajuta OIREP-ul?
OIREP-ul a aparut pe piata din Romania dupa aderarea acesteia la UE. Astfel, tara noastra a trebuit sa adopte masuri si sa creeze legi cu privire la reciclarea ambalajelor. In cazul in care comerciantii care genereaza deseuri nu respecta legislatia in vigoare, risca amenzi mari. Rolul OIREP-ului este de a se ocupa in locul tau de intregul proces, pornind de la reciclarea ambalajelor si ajungand pana la achitarea costurilor. In acest fel tu nu risti amenzi din partea autoritatilor.
Ce trebuie sa stii inainte sa colaborezi cu un OIREP?
Colaborarea cu un OIREP este foarte importanta si de aceea este necesar sa te asiguri de cateva criterii inainte de a semna un contract cu acesta:
- experienta pe care o are in domeniu;
- numarul de clienti;
- pretul pe care trebuie sa-l achiti;
- contractul in sine si clauzele acestuia.
Cum se face transferul de responsabilitate catre un OIREP?
Transferul de responsabilitate catre un OIREP se face prin intermediul unui contract. Acesta contine informatii importante precum: datele de contact ale firmei tale si ale OIREP-ului, cantitatea de deseuri ce trebuie reciclata si costurile aferente aferente acestui proces. O alta informatie importanta pe care trebuie sa o cunosti, face referire la dreptul de semnatura ce trebuie sa-l acorzi OIREP-ului, astfel incat acesta sa poata depune in locul tau raportarea de mediu catre ANPM.
Raportarea catre ANPM
ANPM-ul solicita lunar, trimestrial sau anual rapoarte cu privire la activitatea companiei tale legate de procesul de reciclare. In aceste rapoarte sunt detaliate informatii precum cantitatea de deseuri produse sau importate. In vederea intocmirii acestor rapoarte este necesar sa pui la dispozitia OIREP-ului toate documentele ce iti sunt solicitate.
Procesul reciclarii
Reciclarea este procesul prin care ambalajele sunt procesate si devin astfel, materie prima secundara pentru fabricarea altor produse. OIREP-ul este un intermediar intre compania ta si reciclatorul final, care se ocupa de toate procedurile necesare, astfel incat deseurile sa fie preluate si procesate de firmele de reciclare. Cantitatea de deseuri este direct proportionala cu cea introdusa pe piata de firma ta.
Ce produse poti recicla?
Important este sa cunosti faptul ca inainte de a fi reciclate, produsele sunt separate in functie de materialele continute, astfel:
- sticla – produsele din sticla sunt borcanele, sticlele de bauturi sau alte ambalaje ce contin sticla;
- metal – in categoria metalelor intra dozele, capacele sau cutiile de conserve;
- plastic – in categoria plasticului intra PET-urile, caserolele, pungile, recipientele pentru sampon sau balsam;
- hartie si carton – printre cele mai importante produse din hartie si carton regasesti cele de tipul ziarelor, cartilor, cutiilor sau pungilor de hartie.
Reciclarea si mediul inconjurator
In momentul in care reciclezi, pe langa faptul ca respecti legislatia in vigoare, contribui la pastrarea si imbunatatirea mediului inconjurator. Astfel, poti ajuta la reducerea poluarii si a consumului de resurse naturale.
Pe site-ul Ecologic3rambalaje.ro gasesti toate informatiile necesare cu privire la transferul de responsabilitate. Alege un OIREP de incredere atunci cand doresti sa reciclezi deseuri ambalaje. In acest fel te vei putea ocupa de afacerea ta, iar procedurile care tin de domeniul reciclarii vor fi transferate catre un partener de incredere.
Date de contact:
E-mail: office@ecologic3rambalaje.ro
contact@ecologic3rambalaje.ro
Telefon: 0239.680.500
0 Comments