HREANUL
Este o plant? pu?in preten?ioas? fa?? de factorii de mediu, fiind rezistent? atât la temperaturile sc?zute cât ?i la perioadele lungi de secet?. Este originar din sud-estul Europei ?i din vestul Asiei.
R?d?cinile sunt groase, c?rnoase, de culoare g?lbuie, cu gust picant, având propriet??i antibiotice, antiinflamatoare ?i afrodisiace.
Frunzele inferioare ale hreanului sunt mari, ovale, de regul? întregi, iar cele superioare au marginile din?ate. Tulpinile sunt înalte (putând ajunge la 2 m) ?i puternic ramificate.
Propriet??i
R?d?cina de hrean este foarte bogat? în vitaminele C ?i B, ?i minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu). Are propriet??i expectorante, bronhodilatatoare, antibacteriene, cre?te tensiunea arterial?, vasodilatator coronarian, înc?lze?te organismul, stimuleaz? imunitatea general? a organismului, antiinflamatoare, afrodisiace, antiparazitar, antianemic, antiscorbutic, diuretic, expectorant.
Indica?ii – uz intern: boli reumatice, tratarea c?ilor respiratorii superioare, guturai, tuse, bron?it?, tuberculoz? pulmonar?, digestie lent?, gastrit? hipoacid?, reumatism, gut?, anemie, sinuzit?, rinit?, paradontoz?, gastrit? hiperacid?, stomatit?, grip?, r?ceal?.
Indica?ii – uz extern: ten palid, ofilit, descuamarea tenului, men?inerea tinere?ii pielii, paralizia facial?.
Abuzul de hrean în alimenta?ie duce la deranjamente digestive ?i tulbur?ri nervoase. Este de preferat s? se evite administrarea acestui condiment pe stomacul gol, deoarece stimuleaz? secre?ia gastric? în exces. Nu trebuie s? se înghit? mai mult de 4 grame de hrean ras pe zi. Nu se recomand? în boala hemoroidal?, hemoptizie, deregl?ri de ritm cardiac, st?ri congestive.
Tonic si fortifiant: salata de hrean si sfecla rosie
1 kg sfecl? ro?ie, 5 linguri ulei, 3 linguri o?et, 1/2 rad?cin? hrean, piper ?i sare, dup? gust.
Se spal? bine sfecla ?i se pune la cuptor s? se coac?. Apoi se cur??? de coaj? ?i se taie în felii. Separat, se cur??? hreanul ?i se d? prin r?z?toarea mic?. Într-un castron se aranjeaz? alternativ, rânduri de felii de sfecl? ?i hrean ras. Se prepar? un sos din ulei, o?et, sare ?i piper ?i se toarn? peste salat?.
31.10.2007. 16:01
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments