Gutuiul
În mod natural, gutuiul cre?te ca o tuf? cu mai multe tulpini care pornesc de la suprafa?a solului. Pomii altoi?i se cultiv? cu un singur trunchi, atingând în?l?imi de 3-8 m. Trunchiul este de regul? torsionat (r?sucit), cu scoar?a de culare brun-ro?iatic? cu nuan?? verzuie ?i cu pete cenu?iu-deschis sau castaniu.
Gutuiul prezint? dou? valuri de cre?tere a l?starilor. Unul care începe prim?vara, iar al doilea începe c?tre sfâr?itul lunii iulie. Lemnul gutuiului este de culoare alb? ?i este foarte tare.
Totalitatea ramurilor formeaz? la un loc o coroana, în general neregulat?, de cele mai multe ori sferic? sau sferic-turtit?, foarte rar piramidal?, destul de deas?.
Forma?iunile fructifere la pomii altoi?i încep s? apar? chiar din anul al doilea sau al treilea de la plantare. La pomii tineri, ramurile care sus?in rodul se formeaz? pe toate categoriile de ramuri, inclusiv pe axul coroanei, dar cu timpul, ramurile de schelet se îngroa?? ?i forma?iunile fructifere se localizeaz? pe ramurile de semischelet. Gutuiul este originar din Asia. La noi cre?te prin gr?dini ?i i se mai spune al?mâior.
Gutuile se consum? atât în stare proasp?t? cât mai ales prelucrate sub form? de gemuri, compoturi, peltea, marmelad? etc. Fructele au un grad ridicat de gelificare, î?i men?in aroma, aciditatea ?i fermitatea ?i dup? fierbere.
Gutuile coapte se recomand? celor care au st?ri de lenevire a stomacului, ajutând la digestie. Ele au propriet??i calmante ?i sedative. Siropul, jeleul, gemul ?i marmelada de gutui amelioreaz? diareea, hemoragiile uterine ?i hemoroizii.
Din sâmburi, se prepar? un ceai, care ajut? la vindecarea tusei, bron?itei ?i r?gu?elii.
Ceaiul se ob?ine dintr-o linguri?? de sâmburi, care se op?resc cu o ceasc? de ap? fierbinte. Lichidul se bea îndulcit cu miere de albine sau zah?r.
Frunzele se întrebuin?eaz? sub form? de ceai, ca astringent în tratarea diareei.
În asocia?ie cu frunzele de afin, mur, zmeur ?i fructe de m?ce?, frunzele de gutui dau un ceai pl?cut la gust.
B.T.E.
17.10.2007. 01:02
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments