Gutuile – bogate în vitamine
Gutuile se bucur? în rândul consumatorilor de o apreciere deosebit?, ca urmare a compozitiei biochimice complexe ?i a gustului pl?cut, caracteristic.
Prin consumul gutuilor în stare proasp?t? sau prelucrat?, sub form? de compot, gem, dulcea??, nectar, peltea, organismul uman beneficiaz? de un aport important în zaharuri simple, u?or asimilabile, elemente minerale, vitamine ?i substante pectice.
Substan?elor pectice li se acord?, la ora actual?, o importan?? deosebit? în dietoterapie, atât în reducerea colesterolului, a riscului fa?? de bolile cardiovasculare, cât ?i în eliminarea substan?elor toxice, în special, a metalelor grele.
De asemenea, asocierea tanin-pectin? din gutui este valoroas? datorit? ac?iunii astringente pe care o exercit? asupra mucoaselor digestive. Tocmai datorit? acestei propriet??i, gutuile sunt utile în tratamentul diareei ?i al dizenteriei.
Datorit? aromei pl?cute ?i con?inutului în acizi organici, sucul de gutui este indicat în combaterea st?rii de vom? ?i stimularea poftei de mâncare. În asociere cu mierea de albine sau cu zah?rul, gutuile sunt utilizate la ob?inerea unor produse cu valoare nutritiv? ridicat? ?i propriet??i organoleptice deosebite cum ar fi nectarul de gutui, compotul de gutui, dulcea?a de gutui, peltea de gutui.
B.T.E.
17.09.2008. 00:17
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments