Fructele şi legumele proaspete duşmanii celulelor canceroase
Se pare c? mâncând mai multe fructe ?i legume proaspete gen broccoli, citrice, ceap? ?i soia riscul de a face cancer scade considerabil. Nu e vorba doar de nutrien?ii pe care aceste alimente le con?in ci mai degrab? de elementele chimice care se g?sesc în ele. Pe lâng? vitaminele ?i mineralele antioxidante, exist? numeroase substan?e alimentare naturale care au puternice propriet??i anticancerigene ?i care nu trebuie s? lipseasc? de la masa noastr?:
– Ceapa, prazul ?i arpagicul sunt bogate în vitamina C, potasiu, alicin?, cuercitin? antioxidan?i puternici cu rol în combaterea stresului oxidativ. Studiile au ar?tat c? prin con?inutul bogat în vitamine ?i minerale, ceapa verde poate preveni bolile cardiovasculare, poate reduce riscul de cancer ovarian ?i mamar la femei. Substan?ele con?inute de ceap? stimuleaz? producerea unor enzime care neutralizeaz? celulele cancerigene. Consumul de ceap? verde contribuie la reechilibrarea hormonal? a organismului.
– Efectele anticancerigene ale usturoiului au fost demonstrate în studii clinice care au constatat o sc?dere a inciden?ei cancerului de sân la femeile care consumau s?pt?mânal usturoi. Se pare c? responsabile de beneficiile sale sunt acelea?i substante care îi confer? ?i aroma caracteristic?.
– Broccoli, varza de Bruxelles, conopida ?i napii pot stopa carcinoamele care încearc? s? deterioreze structura genetic?. Varza crea??, de Bruxelles, conopida sau varza ro?ie, nu este numai bogat? în calciu, dar con?ine cantit??i foarte mari de flavonoide, antioxidan?i foarte puternici, prin care î?i manifest? efectul anticancerigen. Cele mai bogate în flavonoide sunt varza ro?ie ?i sfecla ro?ie.
– Boabele de soia împiedic? dezvoltarea celulelor cancerigene.
– Citricele, strugurii ?i alte fructe ajut? corpul s? elimine poten?ialii agen?i cancerigeni.
– Ro?iile g?tite, crude, sub form? de sos sau paste de tomate sunt un anticancerigen puternic ?i pot fi consumate în cantit??i mari. Ro?iile con?in cantit??i crescute de antioxidan?i sub form? de vitamina C. Se pare c? ro?iile reduc riscul de cancer de prostat? cu 50%.
– Spanacul este bogat în vitamina C, beta caroten ?i acid folic, to?i antioxidan?i foarte importan?i. S-a observat c? persoanele care consum? cel pu?in dou? por?ii de spanac pe s?pt?mân? au rate mai mici de cancer pulmonar ?i de sân fa?? de popula?ia general?.
– Morcovii, dovlecei au un continut foarte ridicat de beta-caroten; mai usor absorbabil cand este gatit.
– Cerealele, sub forma produsele integrale din grâu, ov?z sau secara, gen pâinea de graham, de porumb, ov?z, con?in, în afara substan?elor de balast, o întreag? gam? activ? care împiedic? apari?ia cancerului. Cerealele integrale împiedic? apari?ia leziunilor celulare. Din punct de vedere al fitochimicalelor con?inute nu prea conteaz? dac? le consum?m crude sau g?tite. Chiar ?i produsele conservate, congelate sau stoarse î?i pot oferi aceea?i valoare nutritiv?.
– Laptele ?i iaurtul: bacteriile care se g?sesc în acidul lactic, ap?r? organismul de infec?ii ?i împiedic? formarea substan?elor cancerigene în intestin.
– Pe?tele de mare con?ine acizi gra?i polinesatura?i (omega 3) care protejeaz? de cancerul intestinal ?i scad nivelul de colesterol. Majoritatea acestora se g?sesc în macrou, hering ?i somon.
– Afinele, zmeura ?i în general fructele de p?dure con?in substan?e capabile de a preveni formarea unor compu?i cancerigeni care apar în urma consumului de carne ?i de mâncare pr?jit? sau g?tit? la gr?tar.
15.10.2008. 00:20
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments