Dezbatere “Tineri vs Autoritati”
Cu ocazia Zilei Tineretului 2009, Federatia Forumul Tinerilor din Gorj a organizat o dezbatere intre tineri si autoritati, ocazie cu care au fost surprinse mai multe nemultumiri ale generatiei tinere fata clasa politica din Gorj si modul in care este sprijinita generatia tanara
Subiectele abordate au fost: Casa Studentilor din Targu Jiu, sediu pentru ONG-uri, violenta domestica, discriminarea indirecta a tinerilor pe piata muncii, sprijin pentru studentii basarabeni din Targu Jiu, transmiterea catre clasa politica a unor mesaje de ingrijorare fata de maniera simplista si hei-rupista in care se vorbeste despre descentralizare, fata de posibilele efectele nefaste asupra reformei administratiei publice ale ordonantei care permite schimbarea directorilor deconcentratelor pe criterii politice, dar si ingrijorati fata de aspectul pe alocuri disgratios al orasului Targu Jiu dupa “modernizarea” centrului civic.
1. Casa Studentilor Casa Studentilor din Targu Jiu
Subiectul a fost abordat de Deborah Greculescu, presedinte Liga Studentilor UCB, care a vorbit despre necesitatea ca factorii decizionali locali sa se implice in acest demers care, initiat in urma cu mult timp de catre lideri ai studentilor a ramas blocat inainte de nastere datorita neimplicarii semnificative in demers a autoritatilor locale.
Inexistenta Casei de Cultura a Studentilor la Targu Jiu a fost cataligata de Catalin Cornea, presedintele Forumului Tinerilor din Gorj, “drept o vulnerabilitate foarte mare e universitatii. O universitate cu o Casa de Cultura a Studentilor este una puternica, greu de zdruncinat de factorii politici care ar dori sa o elimine din joc.” Dezbaterea a condus la concluzia ca Universitatea va trebui sa isi asume rolul de promotor al acestui demers si ca ar trebui sa constituie o prioritate, factorii politici prezenti la dezbatere mentionand ca vor sprijini acest demers (mesaj pe care l-au dat insa in mod constant in ultimii ani dar fara rezultate).
2. Problema lipsei sediilor pentru ONG-uri
Subiectul a fost abordat de catre Ciprian Sfirlogea reprezentant al Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei Filiala Targu Jiu care a vorbit despre necesitatea identificarii unei formule pentru ca ONG-urile sa beneficieze de anumite spatii care sa le permita sa isi desfasoare activitatea. Nelu Pavel, consilier judetean, a apreciat initiativa ONG-urilor de a duce inca o data la masa discutiilor autoritatile si a aratat ca daca la nivel de Targu Jiu pensionarii care sunt mai disciplinati la vot beneficiaza de cluburi ale varstei a treia, ONG-urile de tineret nu sunt la fel de preferate de autoritati.
Nelu Pavel, a mai criticat lipsa de interes a autoritatilor locale fata de Ziua Tineretului considerand ca daca ei nu sunt o masina de vot la fel de fidela ca pensionarii nu beneficiaza de acelasi tratament, pana si manifestarile de Ziua Romilor fiind mai interesante pentru autoritatile locale decat Ziua Tineretului.
Marian Sindrinaru, presedinte Euro–House Bustuchin a aratat ca la nivelul unor comunitati mai mici relatia este mai buna intre tineri si autoritati, acestia din urma dandu-si intregul concurs pentru ca ONG-urile sa aiba sediu si sa fie sprijiniti in demersurile lor, fiind relevant cazul Bustuchin.
Catalin Cornea, presedintele Forumului Tinerilor din Gorj a aratat ca desi de mai multi ani ONG-urile de tineret au fost ignorate in solicitarile lor de a se identifica anumite spatii ca sedii, exista hotarari ale Consiliului Local Targu Jiu prin care se aloca unele spatii ca sediu pentru unele organizatii despre care publicul din Targu Jiu nu cunoaste sa aiba vreo activitate. Prezent la dezbatere, consilierul local Adrian Tudor a declarat ca se va interesa in ce masura au existat in anii trecuti astfel de hotarari ale Consiliului Local si cum pot fi indreptate lucrurile.
Pe de alta parte, Catalin Cornea a mai aratat ca tot in anii trecuti, alte doua structuri neguvernamentale au reusit sa aiba birouri chiar in Palatul Administrativ, fara ca sa fie facuta public intentia autoritatilor de a oferi anumite spatii unor structuri asociative si fara a fi facuta publica existenta listei de prioritati ceruta de OG 26/2000.
In aceste cazuri, Forumul Tinerilor din Gorj, si-a exprimat preocuparea fata de lipsa de transparenta cu care unele structuri au fost ajutate sa obtina anumite spatii.
In acest sens, Forumul Tinerilor va solicita in baza legii 544 a liberului acces la informatiile de interes public care sunt acele organizatii care in trecut au ocupat (oficial si neoficial) birouri cu sprijinul autoritatilor locale, si criteriile in baza carora aceste spatii au fost acordate.
In context s-a mai ridicat si problema Casei Tineretului si a celor care dupa caderea comunismului au gestionat patrimoniul fostului UTC. Astfel, prefectul Ion Florescu a aratat ca daca nu au fost depasite anumite termene in care institutiile statului se pot implica, ar fi necesar un audit la Casa Tineretului pentru a se lamuri situatia. Pozitia a fost sustinuta si de catre Horatiu Gorun, directorul DJT Gorj care ar putea initia un asemenea demers.
3. Violenta domestica si discriminarea indirecta a tinerilor pe piata muncii
Aceste subiecte au fost abordate de Nicoleta Fiu Mitrea, reprezentanta a Asociatiei pentru Sanse Egale. A fost expusa preocuparea fata de lipsa de pregatire specifica a politistilor care ancheteaza cazurile de violenta domestica, situatii care necesita o abordare speciala.
In ceea ce priveste discriminarea indirecta a tinerilor pe piata muncii s-a conturat necesitatea intensificarii demersurilor pentru modificarea legislatiei astfel incat stagiile practice sa poata fi considerate experienta in munca.
4. Sprijin pentru tinerii basarabeni
Subiectul a fost abordat de catre Catalin Cornea, presedintele Forumului Tinerilor din Gorj care s-a declarat surprins neplacut datorita faptului ca nu au existat reactii la nivel local de solidarizare cu tinerii care protestau pentru libertate la Chisinau. Daca reactia oficiala a Bucurestiului este oarecum de inteles findca e vorba de relatiile cu un alt stat suveran, nimic nu impiedeca politicienii din Gorj sa se solidarizeze cu tinerii care la Chisinau protestau pentru libertate, iar unii dintre ei au si murit. Maniera simplista de intelegere a evenimentelor din jur a unor politicieni gorjeni au fost dezavuate si a fost tras un semnal de alarma fata de viziunea scurta a omului politic gorjean. In acest context, senatorul Ion Ruset, s-a declarat profund solidar cu manifestantii pentru libertate de la Chisinau si a apreciat ca pozitiv discursul presedintelui Basescu din Parlament ulterior evenimentelor stradale de la Chisnau.
In context, Catalin Cornea, a propus doua modalitati de abordare a problemei:
Pe de o parte o atentie deosebita adresata studentilor basarabeni din Targu Jiu inclusiv prin sprijinirea acestora in dezvoltarea anumitor proiecte sau implicarea lor in proiectele altor structuri, iar pe de alta parte, factorii decizionali ar trebui sa sprijine proiecte commune ale ONG-urilor tinerilor din Gorj si celor din Basarabia. Uniunea Nationala a Tinerilor Basarabeni, reprezentanta la dezbateri de Serghei Dodica poate fi un factor care sa impulsioneze aceste proiecte.
5. Tinerii si-au exprimat si o serie de ingrijorari legate de unele evenimente care se petrec in tara si care au in perspectiva un impact semnificativ asupra generatiei tinere, astfel:
Maniera simplista si hei-rupista in care la toate nivelele se vorbeste despre descentralizare
– se propovaduieste ideea ca descentralizarea e buna si ca ea rezolva toate problemele ceea ce este gresit. Exista un anumit nivel pana la care o tara poate merge in descentralizarea unui serviciu public iar oamenii politici ar trebui sa fie mai cumpatati in analiza nivelului la care se afla Romania si la care trebuie sa ajungem. Nu ne putem masca nereusitele manageriale sub cortina nevoii de descentralizare. Prefectul Ion Florescu a aratat este de acord ca este nevoie de o analiza atenta si crede ca pana la urma discursul public transant in favoarea descentralizarii va fi in mod firesc adus in limitele normalitatii.
Inexistenta unei imagini clare si acceptata de toti actorii politici asupra modului in care trebuie sa evolueze functia publica din Romania – problema care se va reflecta si in posibilele efectele nefaste asupra reformei administratiei publice ale ordonantei care permite schimbarea directorilor deconcentratelor pe criterii politice.
Catalin Cornea, presedintele Forumului Tinerilor din Gorj, s-a declarat de asemenea ingrijorat fata de aspectul orasului Targu Jiu dupa “modernizarea” centrului si introducerea a numeroase elemente care se doresc a fi fantani arteziene si care aduc o nota disgratioasa centrului orasului. Prefectul Ion Florescu a precizat ca el nu se poate pronunta daca arata bine sau rau centrul orasului si multitudinea de elemente din care curge apa, dorind sa astepte finalizarea investitiei si avand incredere in viziunea arhitectilor proiectanti.
In acelasi sens prefectul a mai precizat ca orice problema pe care tinerii o identifica poate fi foarte bine adusa la cunostinta autoritatilor prin proteste, pichetari, demonstratii elemente care sunt parte a modalitatilor cetatenilor de participare la viata cetatii. Replica a venit de la purtatorul de cuvant al Asociatiei Tineret si Dezvoltare Regionala, Mihai Margulescu care aratat ca ONG-urile de tineret, prin prisma rolului lor in societate sunt dornice de dialog iar nu de proteste, ideile putand fi transmise catre factorii decizionali si prin alte modalitati inclusiv dezbateri precum cea organizata cu ocazia Zilei Tineretului. Reforma este responsabilitatea factorilor decizionali si acestia nu pot ajunca responsabilitatea inactiunii pe ONG-uri. Mihai Margulescu a mai propus prefectului ca peste trei luni sa ne intalnim in acelasi cadru si sa vedem ce evolutii au existat in urma acestei intalniri, propunere agreata de toti participantii la intalnire.
04.05.2009. 11:12
Acest articol n-are nici un comentariu.