Declaratiile deputatului Iulian Iancu despre reorganizarea sectorului energetic

Reorganizarea sectorului de producere a energiei prin infiintarea celor doua companii este un proces inceput, practic, inca din luna februarie a anului in curs, si nicidecum un proiect despre care acum incepem sa vorbim.
Pe parcusul mai multor luni au avut loc discutii cu toti cei interesa?i: partenerii de guvernare, partenerii de dialog social, mediul de afaceri, societatea civila, mediul academic, dl. deputat Iulian Iancu, fiind unul dintre participantii la aceste dezbateri. Totodata, pentru a avea o participare cat mai larga, proiectul a fost publicat in luna iunie pe pagina de internet a Ministerului Economiei si a facut obiectul mai multor sesiuni de dezbateri publice. La finalul lunii septembrie perioada de dezbateri a luat sfarsit.
Precizam ca pe tot parcursul dezbaterilor sugestiile si problemele ridicate de partenerii de dialog au fost analizate, solutionate si incluse in proiect. Procesul privind reorganizarea sectorului de producere a energiei isi urmeaza, asadar, cursul, respectand, ca si pana acum procedurile legale de infiintare a celor doua companii, asa cum s-a stabilt in urma discutiilor cu toti cei interesati.
Reorganizarea sectorului energetic este o conditie a dezvoltarii energetice durabile, iar deciziile privind siguranta energetica a Romaniei reprezinta o parte importanta a politicilor legate de strategia nationala de aparare, mai ales in conditiile actualei crize financiare si a crizei de resurse energetice primare.
Sectorul energetic nu poate fi competitiv in piata, in structura actuala, avand in vedere costurile mult diferite intre producatorii de energie hidro, termo si nucleara. In Europa productia este flexibila. In plan intern, din cele 21 de scenarii de restructurare a productiei energetice a fost aleasa varianta infiintarii a doua companii, tinand cont de costuri, cota de piata si structura. Au fost create premisele pentru a proteja jucatorii din piata, astfel incat potentialul monopol de stat sa nu fie o frana in competitie.
Sectorul energetic poate fi foarte vulnerabil, daca nu se investeste acum in el.
Biroul de presa al Ministerul Economiei

27.10.2009. 15:52


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password