Cum voteaza europarlamentarii si de ce?
VoteWatch.eu, organizatie non-guvernamentala independenta cu sediul la Bruxelles a lansat portalul prin care cetatenii pot monitoriza activitatile Membrilor Parlamentului European din toate statele membre. Portalul contine optiunile de vot, activitatile parlamentare si prezenta pe durata intregului mandat 2004-2009, datele urmand a fi actualizate si pe parcursul urmatoarei legislaturi (www.votewatch.eu).
Portalul este construit de o echipa de cercetatori formata din Sara Hagemann (European Policy Center Bruxelles), Simon Hix (London School of Economics and Political Science), Doru Frantescu (Institutul QVORUM Bucuresti) si Abdul Noury (Universite Libre de Bruxelles).
Sara Hagemann, care conduce proiectul, a aratat ca “initiativa nu isi propune sa fie o campanie impotriva unor europarlamentari, dar ca Europa are nevoie de o democratie mai puternica si de aceea dorim ca institutiile europene sa lucreze mai transparent, astfel incat cetatenii sa inteleaga mai bine felul in care eurodeputatii voteaza pe chestiuni care le influenteaza viata.”
Doru Frantescu a explicat ca “portalul se adreseaza unui public variat, de la cetateni pana la specialisti in afacerile europene, data fiind complexitatea informatiilor care pot fi regasite aici, ceea ce il si face primul de acest gen din Europa. Frantescu a subliniat faptul ca s-a urmarit prezentarea unor date factuale legate de activitatea europarlamentarilor, pentru ca orice cetatean sa poata urmari cu usurinta cum este reprezentat de alesi la Bruxelles si Strasbourg”.
Baza de date permite si colectarea unor indicii privind comportamentul de vot al grupurilor politice ce activeaza la nivel european. Doru Frantescu a declarat ca “rezultatele statistice ne arata cu claritate tendinta tot mai pregnanta catre o política de partide in Parlamentul European, in sensul ca europarlamentarii voteaza tot mai mult pe linie ideologica, si nu pe linie nationala. Astfel, coeziunea Grupurilor Politice Europene, la care partidele nationale adera, este mult mai mare decat cea a delegatiilor nationale. Prin urmare se poate spune ca europarlamentarii reprezinta, in functie de familia política din care fac parte, anumite segmente sociale trans-nationale, mai degraba decat interesele tarii din care provin, un fenomen firesc in contextul procesului de europenizare.” In plus, deoarece la nivel european nu avem partide la putere si partide de opozitie, dinámica coalitiilor politice este una foarte interesanta. Spre exemplu, “dátele ne arata cu claritate faptul ca Grupul Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) actioneaza ca un grup pivot intre cele doua mari grupuri, cel Crestin-Democrat si cel Socialist. Astfel, ALDE se coalizeaza de regula cu socialistii (PSE), pe domenii precum libertatile civile, dezvoltare sau egalitate de gen, dar prefera o coalitie de centru-dreapta alaturi de Crestin-Democrati (PPE) atunci cand la vot se supun propuneri din domeniile piata interna sau economie”, a conchis Doru Frantescu. Portalul prezinta modul in care se formeaza coalitia majoritara pe fiecare dintre voturile, precum si o varietate de statistici asupra tendintelor politice din legislativul european.
Autorii instrumentului de transparentizare a activitatii Parlamentului European au subliniat si faptul ca acest pas reprezinta doar o prima parte a demersului lor. Astfel, proiectul isi propune intr.-o faza urmatoare monitorizarea activitatii in Consiliul UE, cealalta ramura legislativa la nivel european, in care sunt reprezentate Guvernele statelor membre si care sufera de un nivel mai scazut al transparentei in ceea ce priveste procesul de luare a deciziilor.
Votewatch.eu este o organizatie non-profit sprijinita de Open Society Institute, Burson-Marsteller si Electionmall.com.
14.05.2009. 14:22
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments