Compania Energetica Nationala -cand dorita, cand hulita
Compania Energetica Nationala -cand dorita, cand hulita
Infiintarea, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, a Companiei Nationale Energetice (CNE) a starnit multe discutii contradictorii.
Potrivit Premierului Călin Popescu-Tăriceanu, sectorul energetic este divizat în societăţi mici, fără capacitate financiară, incapabile să reziste concurenţei si să se finanţeze pentru modernizare, dar şi pentru a face faţă normelor din ce în ce mai stricte de protecţie a mediului, adoptate de U.E. Tăriceanu a mai spus că noua societate va fi privatizată cu un ‘investitor de portofoliu’, nu cu unul strategic.
Din CNE va face parte Hidroelectrica, Electrica, Complexele Energetice Turceni si Rovinari. Noua companie se va numi temporar ‘’Electrica’’ si va avea o capacitate totala instalata de circa 10 mi de megavati urmand ca atunci cand va fi pregatita sa fie listata pe bursa.
Exista voci care spun ca prin realizarea acestei unitati energetice se doreste de fapt privarizarea Hidroelectrica.
• Cel mai bun lucru care se putea intampla
Ion Raut, director Resurse Umane, CE Turceni : ‘’Intotdeauna cand au aparut divergente pe tema participarii sau nu a SNLO intr-o asemenea companie integrata, lucrurile, dupa mine, au fost destul de clare . Producatorul de carbune participa la productia de energie electrica , fie in forma integrata, fie in forma neintegrata . ‘’
Laurentiu Ciurel, director general CE Rovinari : ‘’Pentru fiecare component al acestei companii, inclusiv pentru Rovinari, nu cred ca exista o solutie mai buna decat sa faca parte dintr-o firma extraordinar de puternica, cu posibilitati financiare majore, un jucator pe piata energetica’’
• S-a urmarit privatizarea Hidroelectrica
Minerii au intrat in mai multe randuri in greva, cerand imperative infiintarea unei companii energetic. Acum, cand a aparut, aceasta nu mai este bine vazuta.
Toni Mihail Grebla, directorul Patromim, are o opinie asemanatoare:’’ Este vorba de faptul ca listand pe bursa 40- 60% din actiunile noii companii este clar ca se doreste privatizarea acesteia intr-un moment in care suntem in plina criza financiara si suntem in plina criza energetica’’.
Marin Condescu, presedinte FNME:’’Se vrea privatizarea lui Hidroelectrica. Cotarea pe bursa si anuntarea inainte de infaptuirea acestei societati, arata graba cu care se doreste privatizarea Hiroelecrica. Le-a fost frica sa spuna direct, dupa ce au vazut ca s-a intamplat cu Petrom-ul. Acesta este scopul la care se vrea sa se ajunga, daca aceasta ordonanta va fi pusa in aplicare’’.
Conform primelor evaluări, valoarea activelor companiei care va purta temporar numele de Electrica , este de aproximativ 20-24 miliarde de euro. Aceasta va deveni astfel a doua cea mai mare companie românească după Petrom. Totodată aceasta va fi între primele 25 de companii din Europa Centrală şi de Est .
Printre obiectivele strategice ale noii companii se numără şi dublarea cantităţilor de energie care va tranzacţiona pe piaţa liberă.
12.10.2008. 22:11
Comentarii
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments