Comisia juridică din Senat recomandă preşedintelui să îşi retragă proiectul de revizuire a Constituţiei

Comisia juridică din Senat recomandă preşedintelui să îşi retragă proiectul de revizuire a Constituţiei

Comisia juridică din Senat a transmis Biroului Permanent un punct de vedere referitor la procedura aplicabilă dezbaterii şi adoptării proiectului de lege privind revizuirea Constituţiei prin care îi recomandă preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă proiectul de revizuire a Constituţiei înaintat celor două Camere ale Parlamentului.
„Majoritatea membrilor Comisiei juridice consideră că proiectul de revizuire transmis de preşedinte ar trebui retras de către iniţiator pentru a da posibilitatea comisiei comune să-şi exercite atribuţiile pentru care a fost constituită, evitând astfel dezbaterea succesivă a acestui proiect”, se arată în documentul citat. Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a explicat că în momentul de faţă, la Parlament a mai fost înaintat, pe lângă proiectul preşedintelui, încă un proiect, al PDL. Potrivit senatorului social-democrat, această atitudine a actualei Puteri este una „incoerentă”.
„Acum, la Parlament, avem un proiect de revizuire a Constituţiei venit de la Guvern, la solicitarea preşedintelui, şi un proiect propus de PDL. Dacă asta este acţiune coerentă, eu sunt popă. Ori un text, ori celălalt. Ori o variantă, ori cealaltă. În plus, Guvernul a transmis proiectele atât Camerei Deputaţilor, cât şi Senatului, solicitând să fie discutate în acelaşi timp. Proiectul PDL-ului a fost înaintat Camerei Deputaţilor. Aici Camera Deputaţilor s-a gândit să fie resuscitată o comisie care fusese înfiinţată cu un alt scop – să elaboreze un proiect de modificare a Constituţiei. În nebunia asta nimeni nu mai înţelege ce şi cum trebuie făcut’, a spus Greblă.
Acesta susţine că un proiect de revizuire a Constituţiei trebuie să fie rezultatul unor discuţii cu specialişti în drept constituţional, cu societatea civilă, dar şi cu partidele din Opoziţie.
„După părerea mea, dacă se doreşte ca proiectul înaintat de preşedinte să intre pe procedura de legiferare, atunci trebuie sesizată mai întâi Camera Deputaţilor, apoi Senatul şi apoi comisiile de mediere. Dacă se doreşte şi un minim de consens politic atunci trebuie să fie înfiinţată o comisie care să fie un pic mai largă – cu specialişti în drept constituţional, cu societate civilă, cu dezbateri cu privire la cum dorim să arate noua Constituţie şi abia apoi să elaborăm un proiect de revizuire a Constituţiei. Altfel, sunt doar intoxicări ale opiniei publice. Senzaţia mea e că nici actuala Putere nu crede că poate să modifice Constituţia, aşa, în forţă, fără să se consulte cu cineva. Nici cu Comisia Europeană, nici cu specialişti în drept constituţional, nici cu principalele facultăţi din ţară, nici cu Opoziţia. Noi am propus o modalitate procedurală şi am solicitat ca Parlamentul să ţină cont de această propunere’, a afirmat preşedintele Comisiei juridice din Senat.
În scrisoarea senatorilor jurişti, înaintată conducerii Camerei superioare, se precizează faptul că Biroul Permanent al Senatului a transmis în data de 12 septembrie Comisiei proiectul de revizuire a Constituţiei înaintat de preşedintele Traian Băsescu, proiectul fiind discutat în şedinţele din 20 septembrie şi 4 octombrie.

21.10.2011. 11:40


Comentarii

Acest articol n-are nici un comentariu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password