Ciupercile – sursă de proteine
Tot mai mul?i exper?i în gastronomie ne recomand? folosirea ciupercilor în alimenta?ie. Acestea sunt bogate în proteine ?i au gust deosebit. 100 g ciuperci con?in 5,0 g proteine; 0,5 g lipide; 2,3 g glucide – 35 kcalorii.
Cele mai gustoase sunt ciupercile s?lbatice, dar numai 3% dintre ele sunt comestibile. Pentru a înv??a s? le cunoa?tem este nevoie de instruire special? de lung? durat?. De aceea nu trebuie s? culege?i ciupercile crescute în gradin? dup? ploaie, sigur sunt otr?vitoare.
Atunci când le cump?ra?i, c?uta?i s? fie cât mai proaspete. Ambalajul s? fie de hârtie pentru c? cel de plastic cre?te umiditatea ?i duce la deteriorarea rapid? a acestora. Culorile ciupercilor sunt foarte variate, de la alb, roz, ro?u, violet, mov sau negru. Cele mai întunecoase sunt cele mai gustoase ?i pot fi servite ca fel de mâncare independent.
Este recomandat ca înaintea prepar?rii, ciupercile s? fie periate f?r? ap?, pentru a cur??a eventualele reziduuri, iar cl?tirea s? se fac? sub jet de ap? rece, rapid, deoarece absorb?ia de ap? ar putea s? le schimbe gustul.
Salat? de iarn? cu ciuperci
• 5 kg ciuperci, 1 kg ceap?, 2 kg gogo?ari, 1 morcov, 150 g usturoi, 10 g piper, 6 foi dafin, ? l o?et, ? l ulei, ? kg miere, ? l ap?.
Se cur??? ?i se spal? ciupercile, apoi se pot t?ia în sferturi ?i se fierb 30 minute. Se cl?tesc foarte bine ?i se las? s? se scurg?. Între timp zarzavatul se cur???, se spal? ?i se taie fidelu??. Solu?ia compus? din o?et, ulei, miere, ap? ?i condimente se pune s? fiarb?, iar când clocote?te se adaug? pe rând ciupercile ?i zarzavatul. Se fierb 15 minute (pân? ce gogo?arul este destul de moale, dar nu atât încât s? se desprind? de coaj?). Se pune în borcane ?i apoi se pun la cald pân? a doua zi.
22.10.2008. 05:46
0 Comments