Ce recomandă nutriţioniştii?

Ziarul Gorjului
â€Â¢ NutriÅ£ioniÃ…Ÿtii estimează că puteÅ£i mânca linistită 150 – 250 g de pâine pe zi, pentru a vă asigura o bună parte din necesarul de glucide. Această cantitate nu vă împiedică să consumaÅ£i în plus orez, cartofi fierÅ£i, paste (dar nu cu pâine).

â€Â¢ Copiii Ã…Ÿi adolescenÅ£ii, fiind în perioada de creÃ…Ÿtere, au nevoie de un plus de energie, care le poate fi furnizat uÃ…Ÿor de pâine.

â€Â¢ Mult mai recent, nutriÅ£ioniÃ…Ÿtii americani au demonstrat Ã…Ÿi că femeile însărcinate care nu consumă pâine la cel puÅ£in una din trei mese principale Ã…Ÿi măcar la una din cele două gustări luate pe zi, prezintă un risc cu 30% mai mare de a naÃ…Ÿte înainte de termen.

â€Â¢ Este de preferat ca, în cursul unor diete, decât să micÃ…ŸoraÅ£i drastic cantitatea de pâine din alimentaÅ£ie, mai bine să evitaÅ£i ceaiul negru, cafeaua, nicotina, alcoolul Ã…Ÿi băuturile foarte reci căci ele sensibilizează stomacul Ã…Ÿi pot produce iritaÅ£ii ale mucoasei gastrice.

â€Â¢ AlcătuiÅ£i meniul pe baza alimentelor simple Ã…Ÿi sănătoase, usor digerabile. De exemplu, un cartof copt este mult mai uÃ…Ÿor de digerat decât trei sau patru felii de pâine.

â€Â¢ Ca să reduceÅ£i riscul de “stres metabolic†al organismului, diminuaÅ£i cantitatea de alimente bogate în fibre (fasole boabe, fasole albă, mazăre, linte, smochine, cereale, orez, fructe uscate). Pot fi iritante Ã…Ÿi pot produce balonări.

â€Â¢ ÃŽncearcaÅ£i să reduceÅ£i consumul de sare Ã…Ÿi de băuturi carbogazoase. RenunÅ£aÅ£i sau măcar reduceÅ£i fumatul. Toate acestea blochează secreÅ£iile digestive.

20.11.2007. 23:49


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password