CE au făcut în ultimii 4 ani parlamentarii?
Ce au facut in ultimii 4 ani parlamentarii ? Aceasta este intrebarea la care Institutul European pentru Democratie Participativa – QVORUM ofera un raspuns in studiul Parlamentarii la raport”, lansat astazi, 12 noiembrie 2008.
Studiul la nivel national este atasat si poate fi accesat si pe pagina de internet www.qvorum.ro, sectiunea „Publicatii”.
Cercetarile la nivel de fiecare circumscriptie, cuprinzând analiza activitatii individuale a fiecarui parlamentar in parte, clasamente si statistici relevante, pot fi descarcate de la aceeasi adresa.
Cercetarea Institutului QVORUM insumeaza peste 800 de pagini de analize bazate pe o metodologie riguroasa ce combina datele calitative si pe cele cantitative.
Concluzii:
Analiza calitativa a activitatii ne arata o situatie radical diferita fata de analizele strict cantitative realizate pâna acum, in sensul ca numarul activitatilor parlamentare (precum luari de cuvânt, initiative legislative) nu inseamna automat si eficienta in activitate. Dimpotriva, masuratorile strict cantitative se dovedesc a fi inselatoare si pe cale de consecinta contra-productive;
La nivel national, 174 de parlamentari (35%) au avut o activitate slaba, foarte slaba sau chiar insignifianta, iar 154 de parlamentari (31,62%) au avut o activitate medie. In schimb, 159 de parlamentari (32%) au avut o activitate buna sau deosebita, conform criteriilor acestui studiu.
Per ansamblu se poate spune ca parlamentari cu o vizibilitate redusa, dar cu o contributie deosebita la stimularea democratiei participative au fost, spre exemplu: Florin Iordache (PSD, Olt), Andrian Mihei (PNL, Constanta), Dan Cârlan (PDL, Iasi), Mihai Cristian Apostolache (PSD, Prahova), Constantin Igas Traian (PDL, Arad), Dumitru Bentu (PSD, Vaslui), Mihaela Adriana Rusu (PSD, Satu Mare) sau Adrian Moisoiu (PRM, Mures).
Exista si parlamentari care se bucura si de o vizibilitate mediatica ridicata si care au si o activitate foarte buna in Parlament, precum: Cristian Boureanu (PDL, Arges), Emilian Frâncu (PNL, Vâlcea), Minodora Cliveti (PSD, Bacau) sau Peter Ekstein Kovacs (UDMR, Cluj);
La polul opus, parlamentari despre a caror contributie la stimularea democratiei participative se poate spune ca a fost insignifianta au fost, spre exemplu: Ion Mânzâna (PC, Arges), Dumitru Dragomir (independent, Vâlcea), Octav Cozmânca (PSD, Suceava), Aurelian Pavelescu (independent, Olt), Gabriel Plaiasu (PNL, Dâmbovita), Liviu Codirla (PDL, Galati), Daniela Buruiana Aprodu (independent, Braila), Doina Silistru (PSD, Vaslui), Mircea Stanescu (PSD, Tulcea), Zsombori Vilmo (UDMR, Harghita), Marius Balu (PDL, Mehedinti);
Nu se poate spune ca, per ansamblu, parlamentarii unui partid au fost mai eficienti decât parlamentarii altui partid. Eficienta si buna credinta in desfasurarea activitatii au tinut de pregatirea, caracterul si atitudinea persoanei, indiferent de proveninta politica. De altfel, contextul politic (lipsa sprijinului solid pentru Guvern) a permis si unor parlamentari din opozitie sa aiba o activitate mai productiva;
La nivel de regiune, parlamentarii din Ardeal si din regiunea Banat – Crisana – Maramures au avut o activitate in medie mai buna decât cea a parlamentarilor reprezentând Muntenia, Moldova si Oltenia. La nivel de circumscriptii, cel mai bine reprezentate circumscriptii au fost Arad, Satu-Mare, Alba, Timis, Mures, Caras – Severin si Botosani, iar cel mai slab reprezentate au fost Mehedinti, Dâmbovita, Ilfov, Olt, Ialomita si Teleorman.
Conform raspunsurilor la chestionarele adresate de Institutul QVORUM, parlamentarii insisi considera ca activitatea lor nu este reflectata cu fidelitate de catre societatea civila si mass media. Pe cale de consecinta, canalele de comunicare dintre cele doua parti se ingusteaza tot mai mult;
Partenerii sociali sunt incurajati sa-si realizeze propriile evaluari asupra aportului pe care fiecare parlamentar l-a avut la apararea interesul lor specific, evaluari pe care sa le faca publice. In acest fel, fiecare cetatean va fi stimulat sa faca distinctia intre reprezentantii din Parlament care se lupta pentru apararea intereselor lor specifice, conform categoriilor socio-profesionale din care fac parte, si cei care actioneaza intr-o alta directie. Institutul QVORUM isi exprima disponibilitatea pentru realizarea de parteneriate in vederea implementarii unor astfel de proiecte.
Pentru informatii suplimentare va rugam contactati Doru Frantescu, Director al Institutului European pentru Democratie Participativa – QVORUM, la 0722 145 790 sau doru.frantescu@qvorum.ro.
12.11.2008. 12:46
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments