Cât de sănătoşi sunt îndulcitorii artificiali?
A renun?a în totalitate la zah?r este foarte greu dar ?i periculos. Majoritatea produselor din comer? con?in îndulcitori artificiali, care sunt mult mai d?un?tori decât zah?rul. Un consum exagerat de zah?r nu este deloc benefic organismului ?i poate duce la o serie de boli, cum ar fi diabetul. Mult? lume a în?eles din aceste sfaturi date de medic c? cel mai bine ar fi s? nu mai consume zah?r deloc, a?a c? au înlocuit zah?rul din alimenta?ie cu îndulcitorii artificiali existen?i pe pia?? în cele mai diverse forme.
G?sim la toate supermarketurile sticlu?e ?i borcanele cu îndulcitori. Marea majoritate a acestor îndulcitori con?in substan?e periculoase pentru organism, multe dintre ele fiind trecute chiar pe “lista neagr?” a substan?elor cancerigene.
Cel mai renumit îndulcitor este zaharina. Aceasta este de 500 de ori mai dulce decât zah?rul ?i este ob?inut? din petrol. Nu trebuie folosit? în cantit??i mari pentru c? este cancerigen? – declan?eaz? cancer al aparatului genital, cancer de prostat? ?i cancer al vezicii urinare. În Canada s-a interzis cu des?vâr?ire consumul ?i comercializarea de zaharin?.
Un alt îndulcitor periculos este aspartamul. Acesta este de 200 de ori mai dulce decât zah?rul ?i este prezent în toate sucurile de tip light ?i intr? în compozi?ia produselor de patiserie preambalate. Aspartamul duce la tulbur?ri de auz, st?ri de confuzie, st?ri de depresie sau chiar la porniri violente.
Acesulfam K este alt îndulcitor care se g?se?te în bomboane, biscui?i sau alte alimente dulci ?i este folosit pentru a poten?a aromele. Pentru a mânca s?n?tos, dar ?i dulce, cel mai bine ar fi s? consum?m miere ?i produse cu miere sau zah?r brut. Acesta are culoarea brun?, este format din ni?te granule oarecum asem?n?toare cu cele a zah?rului obi?nuit, cu form? neregulat? ?i este mai lipicios.
Malitol sau sirop de malitol este ob?inut din porumb, este un îndulcitor natural ?i este mai pu?in dulce decât zah?rul. Apare ?i sub form? de E 965.
Xilitolul este la fel de dulce ca zah?rul, este un îndulcitor “bun”; este folosit în special la guma de mestecat ?i apare sub form? E 967.
Izomaltul se ob?ine din porumb, este un îndulcitor natural, se folose?te foarte mult la ciocolata dietetic?, apare sub forma de E 421 ?i are efect u?or laxativ.
28.11.2007. 06:02
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments