CASTANUL
În România, dar ?i în alte regiuni ale Europei este relativ u?or de crescut. Arborele în sine necesit? un climat blând, cu umiditate suficient?, dar nu exagerat?. Lemnul arborelui este frumos ?i durabil, fiind folosit la confec?ionarea de mobil?, butoaie, material pentru garduri sau chiar ca material de grinzi pentru acoperi?ul cl?dirilor. Fructele sunt foarte gustoase, ?i sunt utilizate ca ingredient de c?tre fabrican?ii de ciocolat? ?i delicatese, fiind frecvent coapte sau pr?jite. Acestea „ascund” substan?e vindec?toare foarte puternice. Indiferent c? sunt s?lbatice sau comestibile, castanele reduc durerea ?i inflama?ia, protejeaz? vasele de sânge, opresc hemoragiile ?i stimuleaz? circula?ia sanguin?.
În special castanele s?lbatice au devenit o pre?ioas? materie prim? pentru industria de cosmetice ?i unguente, deoarece au efecte benefice asupra pielii ?i a circula?iei periferice.
Castanul este un tonic general folosit în convalescen?e, fiind o hran? usoar?, dar extrem de hr?nitoare ajutând la o vindecare rapid?. Are aceea?i ac?iune ca ?i agri?ul, care este remineralizant.
O credin?? popular? spune c? cei care poart? în buzunare castane sunt feri?i de dureri reumatice, de dureri de ?ale (lombosciatic?) ?i de în?epeneli (nevralgii, întinderi musculare).
Recoltarea:
Se recolteaz?, coaja, florile, frunzele ?i semin?ele. Coaja se adun? prim?vara, în momentul când seva începe s? circule în arbore numai de pe ramurile de 2-5 ani. Florile se culeg când 50-60 % din inflorescen?e sunt înflorite. Se taie întreaga inflorescen??, apoi florile se ciupesc de pe codi?e. Frunzele se recolteaz? f?r? petiolul principal. Recoltarea se face pân? în luna iunie. Semin?ele se adun? toamna, în lunile septembrie-octombrie, când fructele se deschid.
Mod de uscare:
Cojile ?i frunzele se usuc? la o temperatur? de 50-60 grade C, iar florile la cel mult 35 grade C. Uscarea semin?elor se face începând cu o temperatur? de 40 grade C, care pe parcurs trebuie s? creasc? la 60 grade C. Din 2,5-3 kg coji, 6-7 kg flori, 3,5-4 kg frunze, 1,5-2 kg semin?e, se ob?ine 1 kg produs uscat pentru fiecare sortiment.
Piure de castane
Ingrediente: 500 g castane sau 250 g piure de castane, 50 g unt, 1 lingur? de zah?r pudr?, 200 ml frisc? ?i pu?in rom.
Mod de preparare: Castanele se fierb, se cur??? de coaj?, se zdrobesc ?i se amestec? cu laptele ?i cu zah?rul, pân? se ob?ine o compozi?ie care se amestec? cu untul ?i cu 2 linguri de rom. Se paseaz? cu zdrobitorul de cartofi. Se bate o spum? tare din fri?c? cu zah?r pudr?. În mijlocul castronului se pune jum?tate din cantitatea de fri?c?, se a?eaz? piureul de castane, apoi se orneaz? cu gr?m?joare de frisc?.
31.10.2007. 16:50
Acest articol n-are nici un comentariu.
0 Comments