Căpşunile, gustoase şi sănătoase

C?p?unile sunt fructele deosebite ale acestei perioade. Se pot consuma crude sau ca ingredient în diverse preparate.
C?p?unile con?in o cantitate mare de vitamina C, B1, B6, antioxidan?i ?i acid folic. Vitaminele B sunt utile în regenerarea ?esuturilor, iar acidul folic men?ine unghiile ?i p?rul s?n?toase. Mai mult, acidul folic este recomandat gravidelor pentru dezvoltarea fatului. Vitamina C men?ine pielea s?n?toas? ?i are un rol important în vindecarea r?nilor ?i arsurilor. Sunt mai bogate decât citricele în vitamina C ?i reduc riscul apari?iei cancerului gastro-intestinal. Revitalizeaz? întreg organismul ?i “lupt?” cu succes împotriva îmb?trânirii. Datorit? efectului antibacterian î?i protejeaz? organismul de infec?ii. Sunt recomandate ?i în cazul în care suferi de anemie sau insuficien?? hepatic?

C?p?unile mai con?in fier, calciu ?i magneziu, minerale care înt?resc oasele, din?ii, sistemul nervos ?i asigur? oxigenarea celulara. Este bine s? m?nânci c?p?uni ?i pentru c? te hidrateaz?, ele con?inând ap? în propor?ie de 90%. În plus, c?p?unile nu îngra??, deoarece con?in un num?r mic de calorii.

Singurul dezavantaj al acestor fructe este c? pot fi alergenice, mai ales la persoanele predispuse. De aceea, copiii mai mici de patru ani nu trebuie s? consume c?psuni. Dup? aceast? vârst?, fructele li se dau micu?ilor în cantit??i foarte mici. Pentru c? sunt bogate în compu?i numi?i salicila?i, c?p?unile nu sunt recomandate nici persoanelor cu intoleran?? la aspirin?, produs ce con?ine o substan?? asem?n?toare, acid acetilsalicilic.

O cantitate de 100 de grame de c?p?uni con?ine: 0,8 g de proteine ; 7 g hidra?i de carbon ; 2,4 g gr?simi ; 0,004 mg de vitamina A ; 60-70 mg de vitamina C ; 0,08 mg vitamina B1 ?i B2 ; 2 mg de sodiu ; 25 mg de calciu ; iod ; brom ; siliciu ; sulf ; apa.

25.06.2008. 06:05


Acest articol n-are nici un comentariu.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password