Calin Popescu Tariceanu: „Solutia care mi se pare cea mai potrivita este ca ritmul consultarilor, si apoi etapele care urmeaza, sa fie cat mai rapid”

Calin Popescu Tariceanu a vorbit despre o posibila alianta ALDE-PRO Romania-PSD pentru noul guvern.

„Președintele ar trebui să vadă în ce fel se poate articula o majoritate în așa fel încât să încredințeze mandatul de prim-ministru pentru formarea guvernului, acelei persoane care are cele mai mari posibilități să obțină voturile necesare pentru votul de încredere, pe programul de guvernare și pe echipa guvernamentală. Oricând putem să discutăm teoretic și despre alegeri anticipate. Poate să fie o dorință, aș spune eu, izvorâtă cred că și din calcule politice dar și fără să cunoaștem bine care sunt mecanismele constituționale. Dacă o să observați atent Constituția României a fost astfel gândită încât să evite pe cât posibil crize politice și alegeri anticipate. Există diferite pârghii care trebuiesc acționate succesiv, foarte complicat, care consumă mult timp pentru a ajunge la alegeri anticipate. Acesta este și motivul pentru care în 30 de ani niciodată în România nu s-au organizat alegeri anticipate, nemaivorbind și de reticența parlamentarilor de a declanșa aceste mecanisme care să poată duce la alegeri anticipate.

Așadar eu cred că soluția alegerilor anticipate care presupune evident o lungă perioadă de instabilitate și de criză politică, pentru că în momentul de față suntem într-o criză politică, România nu are un premier legitim… Este o soluție care trebuie evitată. Soluția care mi se pare cea mai potrivită este ca ritmul consultărilor, și apoi etapele care urmează, să fie cât mai rapid, în așa fel încât să ajungem la un vot în Parlament cât mai curând, pe un premier cu un program care să repună lucrurile în normalitate, pentru că sunt câteva urgențe. În primul rând încheierea bugetului pe anul acesta, pe anul 2019 și bineînțeles proiectul de buget pe anul 2020. În momentul acesta sunt o serie de derapaje bugetare serioase care mie îmi ridică probleme și va trebuie să îi ridice probleme și viitorului guvern. Trebuie aceste două chestiuni rezolvate cu urgență maximă.

Așa cum știm, proiectul de buget trebuie votat până la închiderea anului curent și nici execuția bugetului pe 2019 nu este una care să fie liniștitoare.

Sigur, nu sunt singurele probleme pe agendă, sunt o serie de probleme de ordin politic care vor trebui avute în vedere de viitorul prim-ministru, dar cred că până un alta, acestea sunt două din lucrurile esențiale pe care președintele trebuie să le aibă în vedere în așa fel încât să aibă un ritm cât mai rapid în derularea procedurilor care țin de președinte

Am îndoieli categorice că președintele va accepta pentru a patra oară să desemneze un prim-ministru care să se bazeze pe o coaliție în care PSD-ul joacă rolul – cel puțin din punct de vedere numeric -, cel mai important. Varianta care se desprinde în mod natural, care se conturează înmod natural, este aceea a unui prim-ministru din partea partidului care a depus moțiunea de cenzură și care a câștigat și a reușit răsturnarea guvernului Dăncilă. Acest lucru în mod normal, îl văd eu, aparținând PNL-ului. Dar, sigur că președintele trebuie să asculte părerile tuturor partidelor, iar ALDE, cel mai probabil decizia va fi de a nu participa la un nou guvern.

Vreau să înțelegem foarte bine… eu văd o euforie la unii, legată de căderea guvernului Dăncilă. Nu împărtășesc această euforie, pentru că eu văd mai degrabă problemele și responsabilitățile care ne incumbă și nou ca partid parlamentar și cred că trebuie cât mai rapid să se gîsească soluția care să permită votul în Parlament, votul de încredere, instalarea unui guvern care să aibă deplină legitimitate politică.

În primul rând, premierul desemnat trebuie să consulte partidele și să le propună un minim program de guvernare, cel puțin direcțiile principale pe care va acționa. În al doilea rând, nu vom da un cec în alb niciunui prim-ministru. Vom avea o serie de condiții la care lucrăm în momentul de fațăși care reprezintă lucrurile importante la care noi ținem. Vă pot da un exemplu… Având în vedere cât de stresat este bugetul în acest moment, și nevoia de a aduce venituri suplimentare, dacă viitorul premier – nu știu cine va fi -, vine cu propunerea de a renunța la cota unică de impozitare, nu vom fi de acord. Dacă se va îcerca știrbirea independenței judecătorilor, care a fost cu greu obținută, și se va încerca revenirea la „republica procurorilor”, de asemenea nu vom putea fi de accord.

Nu știu cum ar putea să facă desființarea secției speciale, altfel decât să dea o ordonanță de urgență și bănuiesc că vor să respecte rezultatul referendumului care obligă viitorul guvern să nu mai dea ordonanțe de urgență pe domeniul justiției. În justiție, Parlamentul trebuie să își ia rolul în serios, și trebuie să avem încredere în capacitatea acestui for în a elabora, modifica, ce este de modificat, de a transpune deciziile CCR… Aceasta este calea optimă pe care trebuie să o urmăm”, a vorbit Calin Popescu Tariceanu in cadrul unei emisiuni Tv.

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password