Calin Popescu Tariceanu: „Ne aflam la debutul unui alt experiment politic major, de-a dreptul periculos in vremurile noastre”

Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat ca votul cetatenilor de pe data de 26 mai, de la referendum, trebuie respectat, Calin Popescu Tariceanu a postat un mesaj pe pagina personala de Facebook, prin intermediul caruia mentioneaza de ce nu este de acord cu aceasta decizie.

„„Este datoria partidelor parlamentare de a gasi forma cea mai potrivita prin care sa transpuna in legislatie optiunea cetatenilor.” Spunand azi asta, presedintele Romaniei ne-a transmis, tuturor, un mesaj extrem de transant si de grav, care va trebui sa ne puna serios pe ganduri. In mandatul precedentului presedinte, Romania a fost impinsa de statul-paralel spre un regim de republica prezidentiala, fara legatura cu ceea ce se stabilise prin doua Constitutii votate de cetateni. Acum, ne aflam la debutul unui alt experiment politic major, de-a dreptul periculos in vremurile noastre, si anume instaurarea democratiei directe in locul celei reprezentative. Democratia reprezentativa a adus cu sine atributele statului modern, separarea puterilor in stat, votul universal, alegerea democratica a conducatorilor etc.

Mecanismul referendumului consultativ este mentinut doar pentru a oferi posibilitatea de a se afla, din cand in cand, mai bine decat prin intermediul sondajelor, care este viziunea cetatenilor asupra anumitor probleme si e bine sa fie asa. Klaus Iohannis merge mult mai departe insa, el vrea sa transforme un instrument aflat deplin la indemana sa in cea mai teribila arma politica impotriva tuturor celor care au alte opinii. Klaus Iohannis a gasit metoda-minune prin care vointa cetatenilor exprimata la votarea Constitutiei ori in alegerile parlamentare libere, vointa Parlamentului ori a Curtii Constitutionale s.a.m.d. sa fie incalcate prin manipulari de mase si incalcari grosolane ale spiritului legii. Totusi, chiar Constitutia stabileste ca exista limite ale revizuirii ori ca cetatenii nu au drept de decizie in anumite probleme, cum ar fi taxele si impozitele, tratatele internationale ori amnistia si gratierea. Interzicand dreptul cetatenilor la initiativa legislativa pe aceste teme, Constitutia, cel mai important contract social al unei societati, pune la adapost anumite domenii extrem de sensibile de ispita populismului.

Care ar fi, spre exemplu, raspunsul cetatenilor la un referendum pe tema eliminarii tuturor taxelor? Klaus Iohannis stia cu precizie ca intrebarile sale sunt neconstitutionale; stia ca rezultatul unui referendum nu poate ”fenta” interdictia de legiferare sus pomenita. El a vrut doar sa forteze Parlamentul ori CCR sa se contrapuna ”vointei poporului”, cum o numeste el, si sa se infatiseze drept unicul sustinator al acesteia. O manevra pur electorala de cea mai joasa speta, pentru ca Iohannis are mare nevoie de dusmani imaginari in drumul spre al doilea mandat. Nu poti forta legiferarea impotriva Constitutiei, daca insasi Constitutia iti interzice sa legiferezi! „Dar, Comisia Europeana a sustinut mereu si existenta unui filtru al bunului simt si a respins deja unele asemenea initiative, sustinute de milioane de europeni – ultima in noiembrie – argumentand ca o asemenea initiativa trebuie ”sa nu fie in mod vadit abuziva, neserioasa sau vexatorie si sa nu contravina in mod vadit valorilor Uniunii Europene”.

Oare presedintele Romaniei ar fi avut curajul sa le transmita si lui Jean Claude Juncker, Angelei Merkel, lui Frans Timmermans si altor lideri occidentali ca nesocotesc vointa a milioane de cetateni europeni, care ”trebuie respectata in mod obligatoriu”? Raspunsul il stim cu totii. Ca atare, ramane cum am stabilit: Klaus Iohannis, demisia imediata!””, a scris Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE, pe pagina personala de Facebook.

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password